Στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοποθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Βασίλη Σπανάκη στον σημερινό ανασχηματισμό. Τη θέση της ως υφυπουργός κρατάει και η Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Επικεφαλής του υπουργείου είναι ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο Βασίλης Σπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, με καταγωγή από την Κρήτη και την Λακωνία. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου.

Έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών. Προέρχεται από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας και έχει διατελέσει υπεύθυνος Μαθητικού (Μ.Α.ΚΙ.) της ΟΝΝΕΔ Μοσχάτου, ενεργό στέλεχος της Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, της ΔΑΚΕ Εφοριακών και της ΔΗ.ΚΙ.Ο.

Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει διατελέσει εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.

Ήταν υποψήφιος Δήμαρχος με υψηλά ποσοστά, στο Δήμο Μοσχάτου και Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για 8 χρόνια.

Το 2016 με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος και τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχε έως τον Ιανουάριο του 2019.

Εκλέχτηκε Βουλευτής της Β3΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών (Νότιος Τομέας) στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Είναι μέλος στις εξής Κοινοβουλευτικές επιτροπές:

  • Διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.
  • Ειδική Διαρκής επιτροπή του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους.
  • Ειδική μόνιμη επιτροπή οδικής ασφάλειας.