Ο ανασχηματισμός που επισπεύσθηκε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είχε μεγάλες εκπλήξεις, είχε όμως σαφέστατα μηνύματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν ανασχηματισμό με πολιτικά και όχι με τεχνοκρατικά κριτήρια, όπως συνέβη σε ορισμένες περιπτώσεις όταν έκανε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνησή του.

Με τις επιλογές του έδειξε ότι λαμβάνει υπόψη τη δυσαρέσκεια των πολιτών σε ζητήματα της καθημερινότητας, στους τομείς που εντόπισε το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, προκειμένου να διορθωθούν σφάλματα και αδικίες.

Τα προβλήματα, οι αλλαγές

Στο νούμερο ένα πρόβλημα, την ακρίβεια, η πρωθυπουργική απάντηση ήταν να αλλάξει ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Κώστας Σκρέκας αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο που επανέρχεται στην κυβέρνηση με υφυπουργούς τη Ζωή Ράπτη και την Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Στη φορολογική πολιτική, που υπήρξε το πρόβλημα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ναι μεν δεν αλλάζει ο πυρήνας της μεταρρύθμισης αλλά ανακοινώθηκαν διορθωτικές κινήσεις, η υλοποίηση των οποίων ανατέθηκε στον Χρήστο Δήμα και ο Χάρης Θεοχάρης πλήρωσε τη ζημιά.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μια άλλη μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση με την δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου να είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, «αποστρατεύτηκαν» ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και αντικαταστάθηκαν από τον Κώστα Τσιάρα και τον Χρήστο Κέλλα.

Ο Κέλλας που αναδείχθηκε πρώτος βουλευτής στη Λάρισα, μια ευαίσθητη περιφέρεια για τη ΝΔ μετά τις καταστροφές του Daniel, δεν είχε αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές απέρριπταν τις αιτιάσεις ότι ο Κελέτσης απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση επειδή δεν ψήφισε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, επισημαίνοντας ότι η πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου που ψήφισε το νομοσχέδιο έφυγε από το κυβερνητικό σχήμα ενώ τρεις που απείχαν ή το καταψήφισαν, οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης και Στέφανος Γκίκας είναι εντός σε θέσεις υφυπουργών.

Στη μεταναστευτική πολιτική, οι επιδόσεις του Δημήτρη Καιρίδη θεωρήθηκε ότι έπρεπε να γίνουν πιο σκληρές, ίσως και πιο συμβατές με το καθαρόαιμο δεξιό ακροατήριο. Με αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε για το συγκεκριμένο πόστο ένας πολιτικός με το ανάλογο προφίλ, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών ήταν αναμενόμενη. Το σκάνδαλο με τη διαρροή των email των απόδημων αλλά και η διαχείριση του προκάλεσαν ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά υπήρξαν και άλλοι λόγοι τους οποίους ανέφερε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρωθυπουργός, που μίλησε για υστερήσεις στη δημόσια διοίκηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΣΕΠ. Η Κεραμέως μετακινήθηκε στο Εργασίας αντικαθιστώντας την Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Το άνοιγμα στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού ήταν το άνοιγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην οποία υπήρχε δυσαρέσκεια για τη μη αξιοποίηση των μελών της στην κυβέρνηση, ενώ επιλέγονταν εξωκοινοβουλευτικοί και στελέχη από την Κεντροαριστερά. Τώρα αξιοποιήθηκαν αρκετοί βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών. Εξαιτίας της γκρίνιας για την «πασοκοποίηση» της κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον ότι ο Κ. Μητσοτάκης διατήρησε στη θέση τους τους πασοκογενείς υπουργούς, και κυρίως τον Γιώργο Φλωρίδη για τον οποίο είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία τις προηγούμενες ημέρες.

Ενδιαφέρουσα είναι και η προσθήκη στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου του Γιώργου Μυλωνάκη σε θέση υφυπουργού στον Πρωθυπουργό. Ο Γ. Μυλωνάκης ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής, αλλά από τα χρόνια της αντιπολίτευσης δεν έφυγε ποτέ από το πλευρό του Πρωθυπουργού και μάλιστα συχνά αναλάμβανε δύσκολες ή ευαίσθητες αποστολές υπό άκρα μυστικότητα και εμπιστευτικότητα.