Τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και χρόνια διανύουν οι γαλλικές αγορές, αποτυπώνοντας την έντονη ανησυχία των επενδυτών για το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών που εξήγγειλε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Στο επίκεντρο του μαζικού selloff βρέθηκαν τα κρατικά ομόλογα, με το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να κατέχουν 10ετείς τίτλους έναντι των γερμανικών ομολόγων να αγγίζει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ. Επίσης, καταγράφηκε επέλαση των «αρκούδων» στις τραπεζικές μετοχές, με τις Société Générale SA, BNP Paribas SA και Crédit Agricole SA — όλες μεγάλες κάτοχοι κρατικού χρέους — να καταγράφουν βουτιά άνω του 12% έκαστη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από την αγορά.
Για το σύνολο της εβδομάδας ο δείκτης CAC 40 καταγράφει απώλειες άνω του 6%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2022, με τη γαλλική κεφαλαιαγορά να κινδυνεύει να χάσει το στέμμα της ως η μεγαλύτερη αγορά μετοχών στην Ευρώπη. Το ευρώ είναι το σημαντικότερο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου.
Το νέο πλήγμα
Οι τιμές των μετοχών δέχθηκαν νέο πλήγμα την Παρασκευή, αφού τα κόμματα της αριστεράς συμφώνησαν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο στις εκλογές. Δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν τα περισσότερα από τα επτά χρόνια οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν και θα αρνηθούν το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπει το χρέος και τα ελλείμματα.
Και όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, μια άνοδος για την ακροδεξιά ή την αριστερά θα σήμαινε υψηλότερες κρατικές δαπάνες σε μια εποχή που η Γαλλία ήδη αποτυγχάνει να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, ενώ επίσης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση πόσο δεσμευμένη με την ΕΕ.
«Το εκλογικό παιχνίδι προχωρά και αποκρυσταλλώνει ένα τοξικό σύνολο κινδύνων που απειλεί μια παρατεταμένη φάση δυσλειτουργίας στην ΕΕ και στην ουρά θα μπορούσε να απειλήσει μια νέα κρίση του ευρώ», δήλωσε στο Bloomberg, ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI.
Σύμφωνα με το Bloomberg «τα γαλλικά κρατικά ομόλογα οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και περίπου 13 χρόνια, αλλά έρχονται χειρότερα καθώς τα spreads των αποδόσεων διευρύνονται περαιτέρω και ρίχνουν μια σκοτεινή κατάσταση στο ευρώ και τους περιφερειακούς χρεωστικούς τίτλους».
Ξεπούλημα
Μετά την ανακοίνωση του Μακρόν για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καταγράφηκε έντονο ξεπούλημα σε γαλλικά ομόλογα, συμπαρασύροντας και το υπόλοιπο χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Colin Finlayson, συνδιαχειριστή του Aegon Strategic Bond Fund, πόνταραν εναντίον της Γαλλίας πουλώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 10 ετών έναντι της Γερμανίας.
«Υπάρχει μια καλή πιθανότητα οι δημοσκοπήσεις και πιθανώς ο πρώτος γύρος ψηφοφορίας να δουν ένα εκπληκτικό επίπεδο υποστήριξης για την ακροδεξιά», είπε σε συνέντευξή του. Επισήμανε τον «ασύμμετρο κίνδυνο» με το spread να κινείται δυνητικά άλλες 30 μονάδες βάσης ή ακόμα περισσότερο «αν τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα», πρόσθεσε.
Η μετάδοση εξαπλώθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις από το άγχος στα δημόσια οικονομικά. Το 10ετές premium απόδοσης των ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας έφτασε σε υψηλό τεσσάρων μηνών την Παρασκευή. Ενισχυμένο είναι και το spread των ελληνικών ομολόγων το οποίο αγγίζει τις 130 μονάδες.
Από την πλευρά του ο Uwe Maderer, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της LBBW Asset Management, θεωρεί ότι ενώ η τιμολόγηση στις αγορές ομολόγων δεν δείχνει σημάδια πανικού, το κοινό μέτωπο που παρατηρείται στην αριστερά δεν προοιωνίζεται καλά νέα για τους κεντρώους στη Γαλλία: «Το στοίχημα του Μακρόν στις νέες εκλογές μπορεί να πάει πολύ στραβά αφού τα αριστερά κόμματα συμφώνησαν να ενωθούν, κάτι που θα υπονόμευε έντονα την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν», ανέφερε στο Bloomberg.
Η βουτιά στις μετοχές
Η πτώση του δείκτη αναφοράς CAC 40 ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτή την εβδομάδα, με τις 40 μετοχές του δείκτη να υποχωρούν. Εκτός από τις τράπεζες, η μεγαλύτερη πτώση στην ευρύτερη αγορά περιελάμβανε τις εταιρείες διοδίων Vinci SA και Eiffage SA, με την ανησυχία ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα μπορούσαν να επανεθνικοποιηθούν εάν το κόμμα του Μακρόν χάσει την εξουσία.
Δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι επαναληπτικοί γύροι στον δεύτερο γύρο θα διεξαχθούν κυρίως μεταξύ υποψηφίων από ένα αριστερό μπλοκ και της ακροδεξιάς, με το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν να αναμένεται να σημειώσει σημαντικά κέρδη.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια μεγάλων δαπανών της RN, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι μια ακροδεξιά νίκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κρίση χρέους» παρόμοια με την αναταραχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου υπό την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας.
«Θα είναι λιγότερο φιλικοί προς [την ΕΕ] και τα πράγματα για τα οποία μιλούν από άποψη πολιτικής δεν υποδηλώνουν ότι θα έρθουν με φόρτο δημοσιονομικής ευθύνης», υπογραμμίζει στους Financial Times ο James Athey, διαχειριστής κεφαλαίων στον Όμιλο Marlborough. «Ακόμα και ένα αποτέλεσμα που δεν είναι μια απόλυτη νίκη για το RN δεν είναι πιθανό να είναι καθόλου σταθερό. Και οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα και την αστάθεια».
Γιατί η ακροδεξιά τρομάζει τις αγορές
Η κίνηση του Μακρόν έχει απήχηση πέρα από τη γαλλική αγορά μετοχών. Το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης Stoxx 600 σε όλη την περιοχή βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Οκτώβριο, με τους γερμανικούς, ιταλικούς και ισπανικούς δείκτες να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος. Σε έντονη αντίθεση, ο δείκτης S&P 500 της Wall Street σημείωσε αύξηση 1,6% αυτή την εβδομάδα, κατακτώντας νέα ιστορικά υψηλά.
«Όταν οι Αμερικανοί ξυπνούν, πουλάνε την Ευρώπη και ειδικά τη Γαλλία, που είναι ο πιο αδύναμος κρίκος αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο John Plassard, ανώτερος ειδικός περιουσιακών στοιχείων στον όμιλο Mirabaud στην Ελβετία.
Η Barclays, η οποία επί μήνες συνιστούσε στους πελάτες να έχουν στάθμιση υψηλότερη από το σημείο αναφοράς στις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με τις ΗΠΑ, μείωσε τη θέση της την Τετάρτη, συνιστώντας «προσοχή στην περιοχή προς το παρόν, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία».
ΠΗΓΗ: ot.gr