Ένα χρόνο έχει να εμφανιστεί δημόσια ο Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό και αναρρώνει σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.

Η απουσία του 95χρονου διανοούμενου έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως κυρίως όσον αφορά τη συζήτηση γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Τσόμσκι έχει εκφράσει έντονα την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό αγώνα, κάνοντας λόγο για εγκλήματα του Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που γίνονται ανά τον κόσμο τους τελευταίους 12  μήνες.

Η σύζυγός του, Βαλέρια, δήλωσε στο Associated Press ότι ο καθηγητής του ΜΙΤ μεταφέρθηκε με αεροσκάφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πατρίδα της, τη Βραζιλία.

Δυσκολεύεται να μιλήσει

Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα της βραζιλιάνικης εφημερίδας Folha de S Paulo η Βαλέρια Τσόμσκι είπε ότι ο σύζυγός της δυσκολεύεται να μιλήσει και ότι το εγκεφαλικό τού έχει προκαλέσει προβλήματα στη δεξιά πλευρά του σώματός του. Καθημερινά δέχεται στο νοσοκομείο επίσκεψη από έναν νευρολόγο, ένα λογοθεραπευτή και έναν πνευμονολόγο.

Ο διάσημος διανοούμενος εξακολουθεί να παρακολουθεί τις ειδήσεις και όπως λέει η σύζυγός του σηκώνει το αριστερό του χέρι σε μια χειρονομία θρήνου και οργής όταν βλέπει εικόνες από τον πόλεμο στη Γάζα αναφέρει δημοσίευμα του Indepedent.

Το ζευγάρι, που είναι μαζί τα τελευταία 10 χρόνια, σκέφτεται να μετακομίσει σε σπίτι κοντά στην παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς η διαμονή σε ηλιόλουστο μέρος μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.