Από τους επτά ηγέτες που προσήλθαν σήμερα (13/6) στη σύνοδο κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων δυνάμεων στο πολυτελές Borgo Egnazia στην Απουλία, μόνο η οικοδέσποινα Τζόρτζια Μελόνι έχει κάθε λόγο να είναι ευδιάθετη. Χαμογελαστή και με τον αέρα της νίκης στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργός υποδέχεται από το μεσημέρι τους έξι προέδρους και πρωθυπουργούς που προσέρχονται με πολλές σκοτούρες στο μυαλό τους.
Ο υπό αμφισβήτηση Σουνάκ
O βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ παίζει στα ζάρια το πολιτικό μέλλον του στις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε για τις 6 Ιουλίου, έχοντας ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Αντίθετα οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν σαρωτική νίκη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος υπό τον Κιρ Στάρμερ.
Ο ηττημένος Μακρόν
Δύσκολο θα είναι το καλοκαίρι και για τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος οδηγεί τη χώρα του στις πρόωρες βουλευτικές κάλπες των δυο γύρων (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου). Ο Μακρόν ελπίζει σε μια συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου για να κόψει τα φτερά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, μεγάλης νικήτριας των ευρωεκλογών που διεκδικεί την πρωτιά και στη Βουλή, ώστε να εφορμήσει κατόπιν στο προεδρικό μέγαρο.
Ο ταπεινωμένος Σολτς
Ταπεινωμένος από τις ευρωεκλογές προσέρχεται στη σύνοδο των ισχυρών και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καθώς το κόμμα του – οι Σοσιαλδημοκράτες – τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από την ακροδεξιά AfD.
Ο κουρασμένος Μπάιντεν
Φανερά κουρασμένος ο 81χρονος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στα καθήκοντα του ηγέτη της υπερδύναμης και στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου ενώ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις σε κρίσιμες πολιτείες – ενώ δοκιμάζεται και σαν πατέρας, όπως ομολόγησε ο ίδιος, λόγω του ότι ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν, κρίθηκε ένοχος αυτή την εβδομάδα επειδή είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν ήταν χρήστης ναρκωτικών για να αγοράσει όπλο.
Σε δυο εβδομάδες ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει σε ντιμπέιτ τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε για 34 κακουργήματα (και περιμένει την ανακοίνωση της ποινής) όμως θα θέσει με τη σειρά του ερωτήματα για την καταδίκη του υιού Μπάιντεν για παράνομη οπλοκατοχή.
Ο παρακμασμένος Τριντό
Όμως και οι άλλοι δυο ηγέτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους. Ο καναδός φιλελεύθερος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, μετά από εννέα χρόνια στην εξουσία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ήττας στις εκλογές του επόμενου έτους. Η συντηρητική αντιπολίτευση έχει μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις ενώ ο Τριντό αφήνει να εννοηθεί ότι …κουράστηκε και σκοπεύει να αποσυρθεί από τον πολιτικό στίβο.
Ο πιεσμένος Κισίντα
Όσο για τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις να παραιτηθεί υπό το βάρος σκανδάλων διαφθοράς στους κόλπους του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Κισίντα βρίσκεται στο ναδίρ (16%) και ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να παραιτηθεί ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με ιάπωνες αναλυτές.
«Μπορεί να είμαστε ηλίθιοι αλλά όχι τόσο ηλίθιοι»
Σε περίοπτη θέση στο τραπέζι των G-7 βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και το αμερικανικό σχέδιο για ένα νέο δάνειο-μαμούθ προς την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ενέχυρο τα δεσμευμένα στη Δύση περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και εγγυητές τους Ευρωπαίους.
«Μπορεί να είμαστε ηλίθιοι, αλλά όχι τόσο ηλίθιοι» σχολίασε ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα κατέληγε σε αμερικανικές βιομηχανίες ενώ οι Ευρωπαίοι θα πάρουν το ρίσκο και θα πληρώνουν τους τόκους. Παρών στη σύνοδο θα είναι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που θα δώσει συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον αμερικανό πρόεδρο..
Κοντά σε συμβιβασμό
Όπως άφησαν να διαρρεύσει οι ηγέτες, βρίσκονται κοντά σε έναν συμβιβασμό για το δάνειο προς την Ουκρανία: θα χρησιμοποιήσουν τους τόκους από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ύψους 300 δισ. δολαρίων, οι οποίοι ανέρχονται σε 3 δισ. τον χρόνο. Η ιδέα είναι ότι αυτά τα 3 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιούνται για να αποπληρώνονται οι τόκοι του δανείου, αλλά υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να αποφασιστούν στη διάρκεια της συνόδου του G7.
Η επιδίωξη Μελόνι για το μεταναστευτικό
Από την πλευρά της η Ιταλίδα οικοδέσποινα θέλει να φέρει στο κέντρο του τραπεζιού και την μεταναστευτική κρίση ενώ έχει προσκαλέσει στη σύνοδο τον Πάπα Φραγκίσκο, τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τον κεντροαριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος θα φθάσει αύριο Παρασκευή στη σύνοδο του G7 που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο – καθώς και τον ακροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.