Οι περισσότεροι το έχετε αντιληφθεί, μετά την ομοβροντία αμφισβήτησης του Προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ότι το κόμμα (το οποίο ουκ ολίγοι το αποκαλούν «κόμμα των προέδρων»- με τόσους πολλούς πρόεδρους και με τόσους πολλούς που θέλουν να γίνουν πρόεδροι) έγινε άνω – κάτω, άρχισαν δηλαδή τα όργανα.

Άλλωστε σας είχαμε προειδοποιήσει από αυτήν την στήλη, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα θα υπάρξουν εξελίξεις στο ΠαΣοΚ. Έτσι ο Πρόεδρος Νίκος τις τελευταίες ώρες μοιάζει, μου λένε με… δράκο που βγάζει φωτιές από παντού. Ευθεία αμφισβήτηση τόσο από τον Νίκο Παπανδρέου, όσο και από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, και μήνυμα για αλλαγή ηγεσίας.

Ο ίδιος βεβαίως διαμηνύει ότι δεν πάει πουθενά, αλλά μην εκπλαγείτε, εάν έως το τέλος του έτους ακούσετε για κομματικές διαδικασίες επιλογής νέου αρχηγού. Τα πράγματα στο ΠαΣοΚ είναι πολύ λεπτά και οι εξελίξεις απρόβλεπτες. Και δεν το λέω εγώ, το λένε τα ίδια στελέχη.

Χθες, λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές, γεμίσαμε με δηλώσεις που κινήθηκαν αντίθετα από την ομάδα Ανδρουλάκη. Για παράδειγμα η Γιαννακοπούλου, ο Γερουλάνος ακόμα και ο Πανάς, καθώς και ορισμένοι άλλοι που φαίνεται πως έχουν θυμώσει με τον Νίκο.

***

Οι «απέναντι» του Νίκου

Και ερώτημα που πλανάται πλέον στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ποιοι και με ποιους «συμμάχους» θα μπορούσαν να πάνε απέναντι στον Ανδρουλάκη και να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Πέραν του Παύλου Γερουλάνου μεταξύ των άλλων ονομάτων που ακούγονται ότι είναι πιθανό επίσης να εκφράσουν ενδιαφέρον στην ενδεχόμενη κούρσα για τη διαδοχή είναι του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Παύλου Χρηστίδη, ίσως και του Μιχάλη Κατρίνη.

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις στον Χάρη Δούκα, χωρίς μέχρι στιγμής ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν οι φωνές αυτές βρίσκουν ευήκοα ώτα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων. Αυτά τα ονόματα ακούγονται μέχρι στιγμής. Με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία ο Ανδρουλάκης, που μεταξύ μας κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αφού διαθέτει μηχανισμούς στο κόμμα και ας μην ξεχνάμε πως έχει πέραση στη νεολαία του ΠαΣοΚ και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως η Κρήτη.

***

Ψυχραιμία στην Χαριλάου Τρικούπη

Με εντυπωσιακή ψυχραιμία αντιμετώπισε ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη την ομοβροντία αμφισβήτησης του Προέδρου του ΠαΣοΚ, όμως, να σας πω την αλήθεια, κάποιοι έμαθα ότι ήταν εξαιρετικά προβληματισμένοι και αγχωμένοι. Υπήρχαν και συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, πάντως, που προσπαθούσαν να «αποδομήσουν» τις πιθανές υποψηφιότητες.

Το τελευταίο δε ήταν ότι ο Ανδρουλάκης ρίχνει το γάντι και πάμε σε εσωκομματικές εκλογές. Αλλά οψέποτε συμβεί αυτό, θα λάβουν την απάντησή τους από τη βάση του ΠαΣοΚ…

***

Ένα Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς… ατζέντα

Συνήθως οι ανασχηματισμοί φέρνουν υπουργικά συμβούλια. Και όχι τα υπουργικά συμβούλια ανασχηματισμούς. Ούτε βεβαίως φέρνουν υπουργικά συμβούλια, έστω οι προθέσεις για ανασχηματισμό. Ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο τουλάχιστον στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης.

Και όμως εν αναμονή του ανασχηματισμού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε την Παρασκευή Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά χωρίς ατζέντα. Ρώτησα αρμοδίως να μου πουν τι θα γίνει σε αυτό το, προ του ανασχηματισμού, Υπουργικό Συμβούλιο και η απάντηση που μου δόθηκε ήταν ότι θα υπάρξει μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τι λάθη δηλαδή έγιναν και γιατί η ΝΔ έχασε ένα εκατ. ψηφοφόρους και το σημαντικότερο, ο Πρωθυπουργός θα δώσει… οδηγίες στους υπουργούς του. Τι είδους οδηγίες; Αφού υποτίθεται ενόψει ανασχηματισμού, κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα παραμείνει στη θέση του.

***

Ο Κασσελάκης, το Ινστιτούτο Τσίπρα και οι… «πρώην»

«Και τώρα τι κάνουμε;», θα μπορούσε να είναι το ερώτημα που απασχολεί τους επιτελείς του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17-18 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών με την συμμετοχή σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Και το ερώτημα έχει να κάνει με το ότι ο κ. Τσίπρας προσκάλεσε εκτός από τον κ. Κασσελάκη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη καθώς και τον….«αποστάτη» πρόεδρο της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση και αυτό είναι ένα θέμα για την Κουμουνδούρου.

Υπάρχουν όμως και νεότερα. Μαθαίνω ότι πρόσκληση έλαβε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επίσης έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς. Και μάλιστα, όπως άκουσα, στην επίσημη πρόσκληση που έλαβε λόγω της θεσμικής ιδιότητας που κατείχε, έχει προστεθεί και η αναφορά «Αγαπητέ Νίκο» γραμμένη με το χέρι.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν ξεχνά ότι ο κ. Βούτσης είχε στηρίξει με πάθος την Συμφωνία των Πρεσπών και ας χώρισαν οι δρόμοι τους στην πορεία. Απορία: τι θα κάνει ο κ. Κασσελάκης; Θα πάει στην Διάσκεψη παρόντος των κ.κ. Χαρίτση και Βούτση;

Πάντως στην τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή πριν τις ευρωεκλογές δεν μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, όπως φέρεται να σχεδίαζε, διότι στα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων βρισκόταν ο κ. Βούτσης και προφανώς του εισηγήθηκαν ότι δεν μπορεί να πάει να κάτσει δίπλα σε κάποιον που τον έχει αμφισβητήσει.

Αν και όπως έμαθα στην Βουλή, όταν ζητήθηκε αρμοδίως από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής να μετακινηθεί μια θέση παραδίπλα διότι αναμενόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος πρόθυμα κάθισε αλλού για να τον διευκολύνει, αλλά τελικά ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να παρακολουθήσει τους ομιλητές από το γραφείο του.

***

Τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας στηρίζουν το ΕΚΠΑ

Την πόρτα του Πανεπιστημίου Αθηνών πέρασαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και συναντήθηκαν με τον Πρύτανη Γεράσιμο Σιάσο. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Θεόδωρος Καλαντώνης της DoValue καθώς και ένας αμερικάνος τραπεζίτης συζήτησαν τη συνεργασία τους με το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, η οποία από ότι φαίνεται είναι εξαιρετική.

Ο Πρύτανης παρουσίασε τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, δεχόμενος θετικά σχόλια και συμβουλές από τους τραπεζίτες. Πρέπει άλλωστε να επισημάνουμε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ και διατηρεί στενή φιλική σχέση με τον Πρύτανη από τότε που ο πρώτος ήταν Υπουργός Οικονομικών. Φυσικά, λόγω των ημερών, η συζήτηση είχε και πολιτικές και αθλητικές αναφορές αλλά αυτές κρατήθηκαν εκτός δημοσιότητας.

***

Μια ιστορική οικογένεια, ένα ιστορικό αρχείο

Ήταν κατάμεστη η αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, στην παρουσία του αρχείου, της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη- Πετραλιά. Ήταν εκεί οι πάντες: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, πλήθος κόσμου. Άλλωστε σύμφωνα με τα Μητρώα βουλευτών της Βουλής, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και το προσωπικό Αρχείο της οικογένειας, η κοινοβουλευτική παρουσία της οικογένειας Πετραλιά ξεκινά στις πρώτες εκλογές του ελληνικού κράτους το 1844 με τον βουλευτή Αυγερινό Πετραλιά και ολοκληρώνεται το 2009 με την Υπουργό και βουλευτή Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Πρόκειται για μία ιστορική οικογένεια με σημαντική συμβολή στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και πολιτική επιρροή τόσο κατά την σύσταση του ελληνικού κράτους όσο και κατά την εξέλιξή του κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Παράλληλα, η ιστορική αυτή οικογένεια εμφανίζει από το 1715 στη Δίβρη Ηλείας έντονο φιλανθρωπικό έργο, ευεργεσίες και ανθρωπιστική δράση.