Άλλοι στη θέση του θα τα είχαν παρατήσει, εκείνος όμως δεν έχει συνηθίσει να το κάνει. Ο Εμμανουήλ Καραλής τις πρώτες ώρες της Πέμπτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης.

Μπροστά του; Μόνο ο απόλυτος σταρ του επί κοντώ, Μόντο Ντουπλάντις. Η δεύτερη θέση δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Κάθε μετάλλιο, κάθε εκατοστό που ανεβάζει τον πήχη, είναι μια μεγάλη νίκη για τον «Μανόλο».

Η διπλή μάχη με τον ρατσισμό

Η ζωή του Εμμανουήλ Καραλή είχε πολλές δυσκολίες από μικρή ηλικία. Βίωσε στο πετσί του τον ρατσισμό στο σχολείο, βίωσε τον ρατσισμό ακόμα και κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας.

Πολλοί το έχουν ήδη ξεχάσει αλλά ο «Μανόλο» είχε καταγγείλει άνθρωπο του στίβου για ρατσισμό και είχε στο πλευρό του πολλούς αθλητές του στίβου. Εκείνος έκλεισε τα αφτιά του και προχώρησε μπροστά για να γίνει αυτό που πάντα ήθελε. Η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Οι τραυματισμοί και η άνιση μάχη με την κατάθλιψη

Σε αυτό πολλές φορές στάθηκαν εμπόδιο διάφοροι τραυματισμοί. Άλλοι πιο σοβαροί και άλλοι λιγότερο πάντα τον γυρνούσαν πίσω. Μάλιστα, σαν κάτι να τον είχε σημαδέψει αφού όποτε έβρισκε τον ρυθμό του πάντα κάτι τον γυρνούσε πίσω.

Όλα αυτά κάποια στιγμή τον λύγισαν και η κατάθλιψη του χτύπησε την πόρτα. Με μια ανάρτηση τον Αύγουστο του 2022 ο «Μανόλο» ανακοίνωσε ότι χρειαζόταν ένα διάλειμμα. «Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο «κακός» Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ.

Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου»

Τους νίκησε όλους και επέστρεψε πιο δυνατός από ποτέ

Κάπου εκεί ο Εμμανουήλ Καραλής χρειάστηκε κάποιον να τον σηκώσει. Όπως πάντα οι δικοί του άνθρωποι ήταν εκεί. Ζήτησε από τον πατέρα του, παλιό πρωταθλητή του δεκάθλου, να τον αναλάβει προπονητικά. Έτσι και έγινε.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ασημένιο στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης το 2023, χάλκινο στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στη Γλασκώβη και ασημένιο ξανά στο ευρωπαϊκό το βράδυ της Τετάρτης στη Ρώμη.

Τα καλύτερα είναι μπροστά του για τον Εμμανουήλ Καραλή και είναι ακόμα 24 ετών.