Βράζει ο τόπος στην κυριολεξία σήμερα στην Αθήνα όπως αποδεικνύεται από τις εικόνες που καταγράφει η θερμική κάμερα του drone.
Όσο απίστευτα και αν φαντάζουν τα νούμερα είναι πραγματικότητα: η θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C στην άσφαλτο στην Ομόνοια και 73,5°C στην ταράτσα κτηρίου! Ανάσα δροσιάς βρέθηκε μόνο μέσα στο συντριβάνι, όπου ακόμα και εκεί, το drone του ΣΚΑΪ κατέγραψε 35 βαθμούς Κελσίου.
Εντυπωσιακές ήταν οι θερμοκρασιακές διαφορές στις ταράτσες των κτηρίων που είχαν μόνωση (42°C) και σε αυτά που δεν ήταν μονωμένα (71°C. ).
Χαμηλότερες θερμοκρασίες στην έντονη βλάστηση
Στα πλάνα της ΕΡΤ από τη θερμική κάμερα του drone που πετούσε στην Κηφισίας, στο ύψος του άλσους Συγγρού υπήρχαν τα έντονα χρώματα (μοβ, σκούρο μοβ) με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα ανοικτά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) με τις υψηλότερες.
Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη εκεί που υπάρχει έντονη βλάστηση και αρκετά υψηλότερη εκεί που υπάρχει απουσία. Η διαφορά στην θερμοκρασία στις περιοχές που έχουν έντονη βλάστηση σε σχέση με αυτές που δεν έχουν μπορεί να ξεπεράσει τους 3-5 βαθμούς Κελσίου.
Οι χώροι με δέντρα και πάρκα είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές, ιδίως τα κεντρικά σημεία με πολλά κτήρια και τσιμέντο είναι πολύ πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.
Για παράδειγμα όταν η θερμοκρασία σε μια περιοχή βρίσκεται στους 28 βαθμούς Κελσίου, η αντίστοιχη θερμοκρασία εκεί που υπάρχουν πολλά κτίρια και γενικά μεγάλη συγκέντρωση σε τσιμέντο, να ξεπερνάει τους 32-33 βαθμούς. Επίσης, η θερμοκρασία το βράδυ δεν πέφτει τόσο πολύ στις περιοχές που υπάρχει έντονη αστικοποίηση.
Ο κ. Γιαννόπουλος κατέληξε ότι όσο περισσότερο πράσινο έχουμε σε μια περιοχή, τόσο η θερμοκρασία δεν θα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε μια περιοχή με απουσία πρασίνου.
Τι είναι η αστική νησίδα
Ως Αστική Θερμική Νησίδα (ΑΘΝ) αναφέρεται, σύμφωνα με το meteo, το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία που παρατηρείται εντός μιας αστικής περιοχής είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή των περι-αστικών ή υπαίθριων/αγροτικών περιοχών που την περιβάλλουν.
Η ένταση του φαινομένου ορίζεται ως η διαφορά της αστικής θερμοκρασίας από την αντίστοιχη περι-αστική ή υπαίθρια/αγροτική.
Το φαινόμενο της ΑΘΝ αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκύπτει λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο τοπικό κλίμα. Ειδικότερα, η δημιουργία του φαινομένου σχετίζεται πρωτίστως με τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά και τη γεωμορφολογία μιας περιοχής, οι οποίες προκύπτουν λόγω της αντικατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος από δομικά υλικά (π.χ., άσφαλτος και τσιμέντο).
Οι τεχνητές επιφάνειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλότερο δυναμικό αποθήκευσης θερμότητας, η σύνθετη γεωμετρία των δρόμων και των κτιρίων, το μειωμένο ποσοστό βλάστησης και οι ανθρωπογενείς εκπομπές θερμότητας (π.χ., κλιματισμός) επηρεάζουν μια σειρά από φυσικές διεργασίες, όπως το ενεργειακό ισοζύγιο του εδάφους, οδηγώντας τελικά σε ένα πιο θερμό περιβάλλον.
Η ΑΘΝ στην Θεσσαλονίκη αποτελεί πρωτίστως νυχτερινό φαινόμενο, με τις μέγιστες τιμές έντασής της να κυμαίνονται από 2 °C έως 4 °C και από 1 °C έως 3 °C κατά τη διάρκεια της θερμής και ψυχρής περιόδου ενός έτους, αντίστοιχα.
Το φαινόμενο της ΑΘΝ είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην πόλη της Αθήνας, με την ένταση του φαινομένου να φτάνει έως και τους 4 °C.