Στις παρυφές του ΠαΣοΚ συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές. Η Νέα Δημοκρατία χάνει 1.000.000 ψηφοφόρους και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει βυθιστεί σε ένα σπιράλ συνεχόμενης εκλογικής ύφεσης. Την ίδια ώρα, εντός της Χαριλάου Τρικούπη, οι δελφίνοι «κουρδίζουν τα όργανα» για να ξεκινήσουν τα… τραγούδια της σύγκρουσης, πάνω στο πάλκο του εσωκομματικού καυγά.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έσυρε πρώτος τον χορό της διαφωνίας με την ηγεσία της παράταξης. Με μία επιστολή του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που διανεμήθηκε σαν μπροσούρα σε όλες τις δημοσιογραφικές αίθουσες, ζήτησε πολιτική κι οργανωτική επανεκκίνηση.
Ακολούθησε ο Νίκος Παπανδρέου με άρθρο του, που ξεκίνησε με τη λέξη, «αλλαγή». Μία λέξη που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς γεννά πασοκικούς συνειρμούς, πρώτης γενιάς, σε όλη τη βάση της παράταξης.
Στην παρέμβαση του αυτή, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να δοθεί ο λόγος στη βάση, «γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Με τις κακές γλώσσες να τονίζουν ωστόσο, πως η κίνηση αυτή του Νίκου Παπανδρέου έγινε γιατί ενοχλήθηκε από τη διαρροή που είχε γίνει νωρίτερα, και όριζε τον Γιάννη Μανιάτη ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών.
Έχει ευθύνες και ο πρόεδρος λέει η Γιαννακοπούλου
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και τρίτο χτύπημα την ίδια ημέρα, για να κλείσει ο χορός της γκρίνιας και να ξεκινήσει εκείνος της εσωστρέφειας. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, με τηλεοπτική της παρέμβαση εξαπέλυσε δριμεία κριτική στις επιλογές της ηγετικής ομάδας και ζήτησε πιο συχνή σύγκληση των οργάνων του κόμματος. Παράλληλα, αμφισβήτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη εξηγώντας πως «οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα, τα οποία έχουν ευθύνες. Ο πρόεδρος δεν υπάρχει μόνο για να παίρνει το χειροκρότημα, όταν τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει και για να αναλαμβάνει την ευθύνη, όταν δεν πηγαίνουν καλά. Πόσο μάλλον όταν η ευθύνη των πολιτικών επιλογών είναι αποκλειστικά δική του
Τα βλέμματα στις κινήσεις Δούκα
Ένα ακόμη πρόσωπο που εξέφρασε τη διαφωνία του με τη Χαριλάου Τρικούπη και τα όσα ειπώθηκαν το βράδυ των εκλογών, σχετικά με τις επιδόσεις του κόμματος στα αστικά κέντρα, είναι και ο Παύλος Γερουλάνος. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από έναν άλλο Αθηναίο, τον ένοικο της πλατείας Κοτζιά. Πρόκειται για τον Χάρη Δούκα. Αυτόν που νίκησε τον «πρίγκιπα» στη μονομαχία της Αθήνας.
Ο κ. Δούκας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Τα μετράει, που θα έλεγαν και οι σκληροί κομματικοί στο πράσινο διευθυντήριο της Χαριλάου Τρικούπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος θέλει να κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Παράλληλα, ακούστηκε πως είναι σε επαφή με εταιρεία δημοσκοπήσεων για να δει την απήχηση του ονόματος του, εάν και εφόσον κάνει την επιλογή να διεκδικήσει την καρέκλα που βρίσκεται στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος της Αθήνας ετοιμάζει κινήσεις το επόμενο διάστημα που θα συζητηθούν. Αρχικά, θα κάνει μία παρέμβαση, με πολιτικά χαρακτηριστικά, σε εφημερίδα της Κυριακής. Ενώ λίγες ώρες αργότερα θα ακολουθήσει η παρουσία του σε πάνελ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, σε συνεργασία με το ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ. Σε αυτή την εκδήλωση, που έχει διεθνή εμβέλεια, θα βρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου, που θυμίζω, πως ήταν ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Δούκα όταν κέρδισε τον Κώστα Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ένα ακόμη πρόσωπο που το όνομα του συζητείται τις τελευταίες ώρες όλο και πιο έντονα είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο νεαρός βουλευτής, που στο παρελθόν έχει διατελέσει και γραμματέας του κόμματος, ανήκει σε εκείνους που τηρούν στάση αναμονής. Μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί. Οι παροικούντες στην πράσινη Ιερουσαλήμ της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν σχεδόν βέβαιο όμως, πως αν ανοίξουν οι διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, τότε ο κ. Χριστοδουλάκης θα είναι μεταξύ των υποψηφίων.
Ραντεβού στα όργανα
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Στο άκουσμα πως στήνεται σκηνή σύγκρουσης, μέσα από «συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις» όπως τις χαρακτήρισε, έκανε λόγο για απαραίτητες κινήσεις εξωστρέφειας που έχει ανάγκη το κόμμα και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».
Το ΒΗΜΑ, αποκάλυψε πρώτο πως την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης θα καλέσει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουν τα θετικά και τα αρνητικά των εκλογών. Να μιλήσουν και να κάνουν την απαραίτητη αποτίμηση, αλλά και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις του κόμματος, με σκοπό να καταστεί το ΠαΣοΚ η ηγέτιδα δύναμη στην κεντροαριστερά, και ο φορέας ταυτόχρονα αυτή που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη.