Tο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για τα F16. Συγκεκριμένα, επικαλείται πηγές πηγές από το υπουργείο Άμυνας της χώρας χωρίς να τις κατονομάζει.

«Οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί, οι εργασίες για τις λεπτομέρειες διεξάγονται μέσω συναντήσεων μεταξύ δύο αντιπροσωπειών. Οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τα επιμέρους θα κοινοποιηθούν στη συνέχεια» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εκτός από F-16 η Τουρκία ζητεί και κινητήρες

Υπενθυμίζουμε ότι ο Βηματοδότης τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφερθεί και σε ένα άλλο θέμα που παραμένει ανοικτό ανάμεσα στις δύο χώρες. Συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου είχε αναφερθεί στους «κινητήρες» για το ΚΑΑΝ (αυτό το μαχητικό δήθεν πέμπτης γενιάς που κατασκεύασε η Τουρκία επειδή δεν πήρε τα F-35).

Η τουρκική αεροναυπηγική βιομηχανία δεν ζητά μόνο έτοιμα αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει και κινητήρες που απαιτούνται για τα μαχητικά αεροσκάφη, KAAN και HURJET, που η ίδια κατασκευάζει.

Ο κατάλληλος κινητήρας για το εθνικό μαχητικό ΚΑΑΝ είναι ο F1110 της αμερικανικής General Electric, ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στα F-16. Η άδεια, ωστόσο, για την αγορά τέτοιων κινητήρων βρίσκεται και πάλι στα χέρια του αμερικανικού κογκρέσου. Θα το εγκρίνει ή όχι, ή όλα θα εξαρτηθούν από τις αμερικανικές εκλογές.