Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαψεύδει κάθε σενάριο που τον εμπλέκει με την ανάληψη θέσης στην Κομισιόν, ωστόσο νέο ρεπορτάζ του Politico τον εμπλέκει στα σχέδια του Σαρλ Μισέλ για να εκθρονίσει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για την Φον ντερ Λάιεν», δηλώνει στο Politico ένας από τους αξιωματούχος της Ε.Ε. που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί απλώς ενόχληση, και στη χειρότερη είναι αποσταθεροποιητικό» συμπλήρωσε.

Το πλάνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμβουλίου είναι απλό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες να στηρίξουν την περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντικατάστασή της.

Φυσικά, πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια (την οποία οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Politico την χαρακτηρίζουν ως «απέλπιδα») για να «ρίξει» την Φον ντερ Λάιεν.

Το παρασκήνιο της κόντρας

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Politico δημοσιεύει ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές υπήρξε σχετικό δημοσίευμα με θέμα «Ο Σαρλ Μισέλ συνωμοτεί για να εκδικηθεί τη Φον ντερ Λάιεν».

Η κόντρα των δύο κρατά εδώ και χρόνια. Για την ακρίβεια εξελισσόταν παρασκηνιακά, με ακυρώσεις γευμάτων και «στρατηγικά διατυπωμένες ανεπίσημες δηλώσεις» μέχρι να φτάσουμε στο Sofagate.

Σε μια επίσκεψή τους στην Άγκυρα το 2021, ο Μισέλ άρπαξε τη μοναδική διαθέσιμη καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας τη Φον ντερ Λάιεν σε έναν κοντινό καναπέ. Έκτοτε, κατέρρευσε και η τελευταία ελπίδα να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους.

Τώρα, ο Μισέλ πιέζει ώστε να αποτρέψει μια επανεκλογή της και φέρεται να πιέζει όσο μπορεί βάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κάδρο. Πάντως το επικρατέστερο σενάριο είναι τα σχέδια του Μισέλ να παραμείνουν στο συρτάρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι διπλωμάτες συμφώνησαν ότι ο Μισέλ θα πρέπει να επιμείνει στην οργάνωση των υπόλοιπων συναντήσεων των ηγετών της ΕΕ και να αφήσει το πακέτο των κορυφαίων θέσεων εργασίας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Οι διαψεύσεις και το «ουδέν σχόλιο»

Η πλευρά του Σαρλ Μισέλ έσπευσε πάντως να διαψεύσει, δια της εκπροσώπου του, το δημοσίευμα του Politico, ως «fake news». Διάψευση του δημοσιεύματος ήρθε και από την ελληνική κυβέρνηση με την Αριστοτελία Πελώνη να τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και δεν έχει καμία βλέψη για να αναλάβει θέση στην Ε.Ε.

Ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε το σενάριο Μητσοτάκη «εντελώς γελοίο». «Δεν είναι ούτε μία στο εκατομμύριο, ούτε μία στο ένα δισεκατομμύριο» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.

Από την πλευρά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το ρεπορτάζ.