Οι κάλπες της Κυριακής 9/6 έβγαλαν ευρωβουλευτή με τη ΝΔ τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη, με τους υποστηρικτές του στην Αλβανία να ανάβουν φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν τη νίκη.

Ο Μπελέρης πρόκειται να προσφύγει στο δικαστήριο την Παρασκευή για να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του για την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων στις τοπικές δημοτικές εκλογές ένα χρόνο πριν, η οποία, όπως δήλωσε την Τετάρτη, ήταν «ψευδής και είχε πολιτικά κίνητρα».

«Η μόνη δίκαιη απόφαση θα ήταν η αθώωσή μου» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters μέσα από τη φυλακή. «Δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον μου. Δεν υπάρχει περίπτωση η απόφαση να ήταν διαφορετική σε οποιοδήποτε άλλο κράτος» είπε. Ανέφερε ότι η νίκη του ήταν ένα μήνυμα προς την πρώην κομμουνιστική Αλβανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. «Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μη ευρωπαϊκή χώρα» είπε.

Η υπόθεση Μπελέρη, που επιβάρυνε τις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας, άνοιξε τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας για τις δημαρχιακές εκλογές στη γενέτειρά του, τη Χειμάρρα, στη γραφική αλβανική Ριβιέρα, η οποία έχει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα. Στη συνέχεια ο Μπελέρης κέρδισε, αλλά δεν ορκίστηκε ποτέ, ενώ κρατείται προφυλακισμένος, όπως σημειώνει το Reuters.

«Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μη ευρωπαϊκή χώρα»

Ο κ. Μπελέρης, ο οποίος κέρδισε μια έδρα στο κοινοβούλιο της ΕΕ εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η νίκη του ήταν ένα μήνυμα προς την πρώην κομμουνιστική Αλβανία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. «Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν μη ευρωπαϊκή χώρα» είπε.

Μετά τη φυλάκιση του Μπελέρη πέρσι η Ελλάδα απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την υποψηφιότητα της Αλβανίας στην ΕΕ. Η πάγια θέση της Αθήνας ήταν ότι η Αλβανία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα ενός εκλεγμένου δημάρχου και ότι η προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ εξαρτάται από το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ο Μπελέρης δήλωσε ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. «Ούτε εγώ ούτε, πιστεύω, η ελληνική κυβέρνηση έχουν πρόθεση να βλάψουν την ένταξη οποιασδήποτε χώρας. (Αλλά) μια Αλβανία που είναι μέλος της ΕΕ αλλά δεν σέβεται το κράτος δικαίου και τη βούληση του λαού δεν ανήκει εκεί», είπε.

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, έχει θεωρηθεί από ορισμένους στην Αλβανία ως μια πολωτική φιγούρα. Είπε ότι το γεγονός ότι κέρδισε τις ψήφους τόσο των Ελλήνων όσο και των Αλβανών στη Χιμάρα, μια εθνοτικά μικτή περιοχή, αποδεικνύει ότι είναι ένας ενωτικός υποψήφιος.

«Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει περισσότερο από εμένα να γίνει η Αλβανία μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Όσοι με κατηγορούν ότι είμαι διχαστικός, θα πρέπει να κοιτάξουν τους κατοίκους της Χιμάρας και τον ελληνικό λαό για να βρουν την απάντηση» τόνισε σύμφωνα με το Reuters.