Ένα πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «υπέστη σοβαρές ζημιές» μετά από χτύπημα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε την Τετάρτη η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Diaplous.

Το πλοίο με σημαία Λιβερίας «παίρνει νερό στο χώρο της μηχανής», δήλωσε η Diaplous χωρίς να προσδιορίσει το πλοίο.

Η UK Maritime Trade Operations ανέφερε αργότερα ότι το πλοίο είχε «χτυπηθεί στην πρύμνη από ένα μικρό σκάφος» το οποίο περιγράφεται ως «λευκού χρώματος και μήκους 5-7 μέτρων».

Το περιστατικό αναφέρθηκε στον ασύρματο VHF στις 07:10 τοπική ώρα, ενώ το πλοίο έπλεε νότια περίπου 70 ναυτικά μίλια (130 χλμ.) νοτιοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα στην Υεμένη, στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Το χρονικό

Επισημαίνεται ότι δεκάδες πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις στην ίδια περιοχή από τα μέσα Νοεμβρίου από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι επιδιώκουν να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο. Αλλά και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του να σταματήσουν τη στρατιωτική καταστολή της ομάδας Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων, απόπειρας επιβίβασης και μιας αεροπειρατείας, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ναυτικών και 10 μαχητών των Χούθι, τη βύθιση του φορτηγού πλοίου Rubymar (χωρητικότητας 32.200-dwt, κατασκευής 1997) και την απαγωγή 25 μελών του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader (χωρητικότητας 5.100-ceu, κατασκευής 2002).