Το αμερικανικό και το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνoύν για τον θάνατο του Jerry West. Η θρυλική αυτή φυσιογνωμία του σπορ απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών. Δίπλα του, στις τελευταίες στιγμές του βίου του, ήταν η πολυαγαπημένη σύζυγός του Karen.

Ο Jerry West ήταν τα πάντα για το NBA. Ήταν ένας εκ των κορυφαίων παικτών που εμφανίστηκε στα παρκέ. Ήταν ένας οραματιστής παράγοντας που η διαυγής ματιά του έδειχνε πάντα τον δρόμο στους άλλους, ανοίγοντας κόσμους που ουδείς φανταζόταν. Ήταν το ίδιο το NBA, διότι η δική του αποτύπωση της φιγούρας υιοθετήθηκε προκειμένου να γίνει το χαρακτηριστικό λογότυπο της λίγκας.

Η καριέρα του Jerry West

Ο εμβληματικός Αμερικανός μπασκετάνθρωπος ήταν ο ορισμός του hall of famer. Πρωταθλητής ως παίκτης έγινε το 1972, ενώ ήταν ήδη MVP των τελικών το 1969 – ο μοναδικός χαμένης ομάδας. Συνολικά στην καριέρα του έγινε 14 φορές All Star και δέκα φορές επιλέχθηκε στην κορυφαία πεντάδα της χρονιάς. Άλλες τέσσερις ήταν στην καλύτερη αμυντική, μια σεζόν ήταν ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος κι άλλη μία ο κορυφαίος πασέρ.

Ολοκλήρωσε την πορεία του με 25.192 πόντους, 5.366 ριμπάουντ και 6.238 ασίστ χωρίς να έχει φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό αγώνων κανονικής περιόδου – μόλις 932.

Φόρεσε επίσης το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες της Ρώμης το 1960 με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Στέλεχος και λογότυπο

Ως παράγοντας κέρδισε οκτώ δαχτυλίδια. Έχτισε την αυτοκρατορία των LA Lakers στα 80s, προέβλεψε το μέλλον του Kobe Bryant, κι έδωσε μπασκετική υπόσταση στους Memphies Grizzlies, προτού μεταπηδήσει στους Golden State Warriors και εμπνευστεί αυτό το μπασκετικό θαύμα που συντελέσθη την τελευταία δεκαετία. Δύο φορές στην πορεία του αναδείχθηκε παράγοντας της χρονιάς.

To 1969 το NBA λάνσαρε το λογότυπο που το συνοδεύει ως σήμερα. Ο σχεδιαστής Alan Siegel είχε εκμυστηρευτεί αργότερα ότι για τη δημιουργία του εμπνεύστηκε βλέποντας τη φωτογραφία Jerry West.

Όπως σημείωσε ο Adrian Wojnarowski στο αποχαιρετιστήριο tweet του, «ο Jerry West έζησε μια βαθιά μπασκετική και αμερικανική ζωή (…) Η απώλειά του αφήνει ένα τεράστιο κενό».