Αντισυνταγματικές κρίθηκαν και με τη «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου οι περικοπές των αποδοχών ιατρών του Ε.Σ.Υ., της πρωτοβάθμιας υγείας, των επίκουρων γιατρών και των ειδικευομένων, που επήλθαν με τον μνημονιακό νόμο 4472/2017, καθώς σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς προσκρούουν σε σειρά Συνταγματικών διατάξεων.

Οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιώνονται για δεύτερη φορά την τελευταία διετία από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ,ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν εκδοθεί από κατώτερα πολιτικά δικαστήρια καθώς και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Αριστείδη Βαγγελάτο έκρινε ότι και την περίοδο 2017 έως 2022 οι διατάξεις βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. ήταν αντισυνταγματικές και συνεπώς μη εφαρμοστέες.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι διατάξεις των του επίμαχου νόμου , με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

«Οι νόμοι δημιουργούν κίνητρα στους γιατρούς να αποχωρούν από το Ε.Σ.Υ.»

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Ιωάννης Τουτζιαράκης, επισημαίνει ότι «Οι μισθολογικές πολιτικές για τους ιατρούς Ε.Σ.Υ. κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια, αλλά συνεχίζονται με νέα μορφή έως ότου εκδοθούν νέες δικαστικές αποφάσεις, εδώ και δέκα χρόνια. Μετά εκδίδεται νέος νόμος, με τα ίδια σφάλματα, ο οποίος εφαρμόζεται έως ότου κριθεί αντισυνταγματικός. Όμως, αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στην μακροχρόνια παράνομη εφαρμογή αντισυνταγματικά μειωμένων αποδοχών των ιατρών Ε.Σ.Υ. με όλες τις παρενέργειες» .

Και προσθέτει πως «οι νόμοι αυτοί δημιουργούν κίνητρα στους γιατρούς να αποχωρούν από το Ε.Σ.Υ., είτε για να εργαστούν ιδιωτικά σε νοσοκομεία εντός ή εκτός της χώρας, κάτι που αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας».