Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις τέσσερις βιομηχανίες που, όπως αναφέρει, σκοτώνουν κάθε μέρα 7.400 ανθρώπους σε 53 κράτη της Ευρώπης.
Ο καπνός, το αλκοόλ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι ο καπνός ευθύνεται για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, το 10% όλων των θανάτων στην Ευρώπη.
Σχεδόν 600.000 [578.908] θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο από τα ορυκτά καύσιμα (5% όλων των θανάτων), ενώ το αλκοόλ προκαλεί περισσότερους από 400.000 θανάτους ετησίως [426.857].
Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και λιπαρών, αλμυρών τροφίμων.
Πώς αυξάνουν τα κέρδη τους
Σύμφωνα με τον Οργανισμό αυτές οι τέσσερις ισχυρές βιομηχανίες χρησιμοποιούν φανερές και κρυφές μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη τους και προωθούν την κακή υγεία με τη χρήση παραπλανητικών διαφημίσεων. Με τον τρόπο αυτό παρεμβαίνουν στις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, που κάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Guardian.
«Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων μέσω στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ, την παραπλάνηση των καταναλωτών και την προβολή ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων τους« δήλωσε ο δρ. Hans Henri P Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Τα νέα στοιχεία για τους θανάτους που προκαλούν οι τέσσερις βιομηχανίες έρχονται μετά την έρευνα του 2023, σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ, ο καπνός, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, ή το 34% όλων των θανάτων.
Αυστηρότερες ρυθμίσεις
Η ανάλυση του ΠΟΥ δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για να πετύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, δηλαδή την ανακοπή της αύξησης της παχυσαρκίας ή τη μείωση του καπνίσματος κατά 30% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω. Οι 53 χώρες καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή παγκοσμίως.
Παρά τους κινδύνους για την υγεία μόνο μια μειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ οι προσπάθειες να καταστούν τα επιβλαβή προϊόντα λιγότερο ελκυστικά μέσω της απλής συσκευασίας και της φορολόγησης του αλκοόλ δεν εφαρμόζονται ευρέως, σημειώνεται στην έκθεση.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να επιβάλουν αυστηρότερες ρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο διατίθενται στην αγορά προϊόντα που βλάπτουν την υγεία, να θεσπίσουν περιορισμούς στις μονοπωλιακές πρακτικές και στο lobbying και να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές συμφωνίες και οι οικονομικοί νόμοι δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο προέτρεψε τους ανθρώπους να ακολουθούν συχνότερα μια χορτοφαγική διατροφή και να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.