H ολοκλήρωση των διεργασιών έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ακρόαση του ή της προέδρου της Κομισιόν στην πρώτη ολομέλεια του Ιουλίου (16-18) είναι ο επόμενος στόχος μετά τις ευρωεκλογές της Κυριακής.
Όπως ανέφερε ο επίτροπος προϋπολογισμού και διοίκησης, Γιοχάνες Χαν μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες μεταξύ των οποίων το Βήμα, το ΕΛΚ όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση μπορεί να φτάσει τις 190-191 έδρες διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρέπει να είναι η επόμενη υποψήφια αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής την πενταετία 2024-2029.
«Καταλαβαίνω ότι, αρκετοί βασικοί παίκτες, ηγέτες από άλλες πολιτικές ομάδες έχουν ήδη αναγνωρίσει το γεγονός ότι το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές και έχει το δικαίωμα να προτείνει τον πρόεδρο της Επιτροπής» επισήμανε ο Αυστριακός επίτροπος εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο/η πρόεδρος θα ψηφιστεί στην ολομέλεια του Ιουλίου.
Τόνισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας, κάτι που ωστόσο δεν συνδέεται με την «στασιμότητα».
Ο Αυστριακός επίτροπος μιλώντας για την ακροδεξιά σημείωσε ότι ευρωπαϊκή εικόνα είναι λιγότερο δραματική από ό,τι είχε προβλεφθεί «αλλά φυσικά, πρέπει να δούμε μερικές, μεμονωμένες χώρες όπου η ακροδεξιά είναι ιδιαίτερα ισχυρή ξεκινώντας φυσικά με τη Γαλλία, με όλες τις συνέπειες που αντιμετωπίζουμε αντιμέτωποι. Το άλλο είναι η Γερμανία. Δεν μπορώ να αποκλείσω τη χώρα που γνωρίζω καλύτερα (σ.σ. Αυστρία).
Την ίδια ώρα, εμπόδια φαίνεται να βάζει ακόμη μία φορά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος όπως αναφέρουν πληροφορίες θα την ήθελε εκτός αίθουσας στη συζήτηση για τις βασικές θέσεις των θεσμικών οργάνων.
Στο άτυπο δείπνο των ηγετών στις 17 Ιουνίου αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί είναι να πραγματοποιηθεί μία πρώτη συζήτηση και αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών με την παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ένα δεύτερο σκέλος με επίκεντρο τις υποψηφιότητες χωρίς εκείνη παρούσα.
Η διάθεση πάντως να κλείσει το ζήτημα πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού αποτυπώνεται και στην φρασεολογία του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (27-28 Ιουνίου) στο οποίο επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τους διορισμούς για τον επόμενο πολιτικό κύκλο.
Θα εγκρίνει επίσης την στρατηγική ατζέντα 2024-2029 για την Ένωση και συμπεράσματα σχετικά με έναν οδικό χάρτη για τις μελλοντικές εργασίες για τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις».
Εν αναμονή και για το όνομα του επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα βρίσκεται πολύ κοντά για την ανάληψη της θέσης κάτι που επίσης αναμένεται να αποφασιστεί στην Σύνοδο του Ιουνίου. Όλο το παιχνίδι πια «παίζεται» στην πράξη με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με τα παζάρια να είναι βασικό στοιχείο αυτής της περιόδου.
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία ωστόσο έχει δυναμιτίσει το κλίμα και άγνωστο παραμένει αν το γεγονός ότι οι εκλογές που προκήρυξε ο Εμμανουέλ Μακρόν, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στις 30 Ιουνίου δύο ημέρες δηλαδή μετά τη Σύνοδο Κορυφής, θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις και πώς. Από την μία ένας αποδυναμωμένος Μακρόν θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, από την άλλη ένας ασταθής γαλλογερμανικός άξονας δεν είναι η πιο θετική εικόνα για την Ευρώπη.