«Το να βελτιώνεσαι σημαίνει να αλλάζεις. Το να είσαι τέλειος, σημαίνει να αλλάζεις συχνά» είχε πει ο Ουίνστων Τσώρτσιλ κι αυτό το ρητό, φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή κατάσταση του ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθεί και να ανεβάσει τα ποσοστά της στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στην κεντροαριστερά, με λαϊκή ετυμηγορία, και να οδηγήσει τις εξελίξεις.

H εκλογική «μαύρη τρύπα» της Αττικής

Η διαπίστωση, για ανάγκη αλλαγής, έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, που τόνισε μεταξύ άλλων «πως στην επαρχία ανεβαίνουμε για τρίτη συνεχομένη εκλογική διαδικασία και στην Αττική δεν μπορούμε να ανέβουμε. Πρέπει να δούμε τι φταίει και να το διορθώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στην Αττική έτσι όπως εκφράστηκε στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, στέρησε από τη Χαριλάου Τρικούπη το δικαίωμα στους πανηγυρισμούς και έφερε σε κάποια στελέχη προβληματισμό και γκρίνια.

Κορυφαία στελέχη μάλιστα αναφέρουν πως όσον αφορά το Λεκανοπέδιο, από τη μία υπήρξε πολιτικό πρόβλημα με θολό μήνυμα, αλλά και οργανωτικό. «Δεν δημιουργήθηκε δίκτυο αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο και αφήσαμε τις οργανώσεις μόνες τους» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη και συνέχισε επισημαίνοντας πως «στην επαρχία δυο νομοί βάφτηκαν πράσινοι. Σε τέσσερις νομούς έχουμε πάνω από 20% και σε πολλές περιοχές το ΠαΣοΚ κέρδισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έγινε γιατί εκεί υπάρχει ανθρώπινη επαφή. Την ίδια ώρα όμως που χάνει η ΝΔ μεγάλη δύναμη και αποδοκιμάζεται, το ΠαΣοΚ δεν δείχνει να έχει κυβερνητική προοπτική. Για το αποτέλεσμα στην Αττική που μας κρατάει πίσω δεν μπορεί να φταίει ο βουλευτής, μεγάλο ρόλο παίζει η τηλεόραση και τα Μέσα που επικοινωνούν το κεντρικό σου μήνυμα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ.

Η αποτίμησηση των θετικών, αλλά και των αρνητικών σημάτων που εξέπεμψε η κάλπη, πρέπει να γίνει νηφάλια και μέσα στα όργανα του κόμματος. Σε αυτό συμφωνούν όλοι. Οι περισσότεροι συμφωνούν επίσης πως τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από τις εκλογές τα πιστώνεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έτρεξε σε όλη την Ελλάδα κάνοντας έναν αξιοπρεπή προεκλογικό αγώνα, με λίγα όπλα στη διάθεση του και βάζοντας στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου πολιτικά θέματα με κοινωνικό πρόσημο. Έκανε στοχευμένες δράσεις, είχε προτάσεις και δημιούργησε ένα ποιοτικό ψηφοδέλτιο από νέα πρόσωπα. Πρόσωπα, που αποτελούν και την προίκα του κόμματος για το αύριο.

Αιχμές για τον γραμματέα

Ωστόσο, κάποιοι αφήνουν αιχμές για την δράση του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου το τελευταίο διάστημα των εκλογών. Ο κ. Σπυρόπουλος για την ώρα εμφανίζεται απρόθυμος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επι των σεναρίων που αφορούν τη θέση του γραμματέα του ΠαΣοΚ και κρατά κλειστά τα χαρτιά του. «Τώρα ξεκουράζομαι» ακούστηκε να λέει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνομιλητή του, ότραν εκείνος του έθεσε ερώτημα που αφορά την επόμενη ημέρα και την παρουσία του στην ηλεκτρική αυτή καρέκλα.

Ανάμεσα σε αυτούς που περιμένουν την σύγκληση των οργάνων για να τοποθετηθούν και έδειξαν τις προθέσεις τους είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κυρία Γιαννακοπούλου μίλησε στο ΒΗΜΑ και τόνισε πως τα όργανα του κόμματος δεν συνεδριάζουν όσο συχνά θα έπρεπε.

«Πάντα στο ΠαΣοΚ μιλούσαμε και κάναμε αποτίμηση των εκλογών. Αυτό κάναμε και επί Φώφης Γεννήματα, πρέπει να συζητήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε επισημαίνοντας πως «πρέπει να δούμε «τι κάναμε σωστά, τι κάναμε λάθος και πρέπει να συζητήσουμε στα όργανα που πρέπει να συνεδριάζουν. Εγώ αυτό λέω ότι πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα και να πούμε την άποψή μας όλοι σε αυτά. Σαν ΠαΣοΚ έχουμε κουλτούρα διαλόγου» κατέληξε.