Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπήρξε διαμαρτυρία – Εκλογές το 2027

O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Bloomberg για όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις ευρωεκλογές - «Ίσως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τα όσα λέγονται περί στροφής στην ακροδεξιά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης (12/06) παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την οποία κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επί τάπητος τέθηκε η άνοδος της ακροδεξιάς, η προοπτική επανεκλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σημειώνοντας πως «η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 28%, δηλαδή ένα ποσοστό υψηλότερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος». Ενώ εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση έγινε μόλις ένα χρόνο μετά τις εθνικές κάλπες.

«Υπήρχε μια κούραση, υπήρχε και ένας βαθμός διαμαρτυρίας για ζητήματα όπως η ακρίβεια. Εχουμε λάβει εντολή να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Σε αντίθεση με άλλες χώρες στις οποίες οι κυβερνήσεις υπέστησαν σημαντικές ήττες, αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ίσως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τα όσα λέγονται περί στροφής στην ακροδεξιά»

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συνέχεια πως το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών του. Ενώ εξήγησε ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα της λάβει η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων. «Ίσως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τα όσα λέγονται περί στροφής στην ακροδεξιά», συμπλήρωσε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη.

Μακρόν και φον ντερ Λάιεν με τις ευρωπαϊκές κάλπες

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στη Γαλλία, καθώς και τις πρόωρες εθνικές εκλογές. «Αυτό που έχει σημασία είναι να ακούγεται δυνατά και καθαρά η φωνή της Γαλλίας στην Ευρώπη. Με τον Μακρόν έχουμε συμφωνήσει στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας», απάντησε αποφεύγοντας να πάρει θέση για τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα έστρεψε τη συζήτηση προς την ελληνική οικονομία και την ανοδική της πορεία. «Επικεντρώνομαι περισσότερο στα θετικά βήματα που κάνει Ελλάδα. Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας στην ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν», ανέφερε επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε δε, ότι και αυτό θα προκύψει από τη συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων. Χωρίς όμως, από την άλλη πλευρά, να αποκλείει τη στήριξη από άλλες κυβερνήσεις και κόμματα, αλλά όχι σε επίπεδο σε μία συμφωνία κορυφής.

Θα στείλει η Ελλάδα πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία;

Στο εάν πρόκειται να αποστείλει η Ελλάδα μαχητικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η χώρα δεν πρόκειται να κάνει τίποτα το οποίο θα περιορίζει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας. Ενώ προσθετικά επισήμανε ότι «δεν βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε για μαχητικά αεροσκάφη.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «επιτυχή αξιοποίηση» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, έδωσε έμφαση και στις επενδυτικές προοπτικές της χώρας που πλέον δε βασίζονται αποκλειστικά στον τουρισμό. «Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε έχουν σκοπό να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Αυτός είναι ο στόχος της δεύτερης θητείας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.