Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική ζωή της Γαλλίας έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά το ιδιαίτερα αρνητικό για το κόμμα του αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλωγών, με το κόμμα της κεντροδεξιάς (Ρεπουμπλικανοί) να βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές και τα μέλη των Ρεπουμπλικανών προχώρησαν σε άμεση καθαίρεση του μέχρι σήμερα προέδρου του κόμματος,  Ερικ Σιοτί, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου που προέτρεπαν σε συνεργασία με την ακροδεξιά νικήτρια των Ευρωεκλογών, Μαρίν Λεπέν.

«Μου ήρθε να κάνω εμετό ακούγοντάς τον», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Ορελιάν Πραντιέ, κατηγορώντας τον αρχηγό του κόμματος για προδοσία και συνθηκολόγηση με την ακροδεξιά. «Ξεπουλήθηκε στην ακροδεξιά Λεπέν, να παραιτηθεί» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βενσάν Ζανμπρούν, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του.

Κλείδωσε τα γραφεία για να μην τον καθαιρέσουν

Με την έκτακτη συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Ερίκ Σιοτί προχώρησε σε μία πρωτόγνωρη κίνηση, βλέποντας ότι η καθαίρεση του ήταν θέμα χρόνου και κλείδωσε τα γραφεία των Ρεπουμπλικάνων, εμποδίζοντας του βουλευτές και τα στελέχη να εισέλθουν σε αυτά.

«Πρέπει να εγγυηθώ την ασφάλεια του προσωπικού. Επιπλέον, δεν είχε προγραμματιστεί ποτέ συνάντηση στα κεντρικά γραφεία σήμερα το απόγευμα», υποστήριξε στα social media για να δικαιολογήσει την πρωτοφανή κίνηση του.

Η συνεδρίαση

Παρόλα αυτά η συνεδρίαση εν τέλει διεξήχθη κανονικά αποφασίζοντας την καθαίρεση του Σιοτί. Επίσης αποφασίστηκε ότι ο François-Xavier Bellamy και η Annie Genevard, γενική γραμματέας του κόμματος, θα ενεργήσουν ως προσωρινοί επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών.

Τι είχε δηλώσει ο Σιοτί

«Λέμε τα ίδια πράγματα», είχε δηλώσει την Τρίτη ο Σιοτί, με το κόμμα της Λεπέν να προσφέρεται αμέσως να προσφέρει εκλογικά ανταλλάγματα στους Ρεπουμπλικανούς (κόμμα – συνεχιστή της παράδοσης του στρατηγού Ντε Γκωλ και του Ζακ Σιράκ, μεταξύ άλλων), αποσύροντας υποψηφίους του από εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, σε αντάλλαγμα για τη δημιουργία πολιτικού μετώπου και στήριξης στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.