Θα οδηγηθεί το ΠαΣοΚ στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας; Πως θα αντιδράσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο γάντι που του πέταξε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που ζήτησε μέχρι το τέλος του χρόνου να στηθούν εσωκομματικές κάλπες; Η κίνηση του βουλευτή Αρκαδίας ήταν μια προσωπική του επιλογή ή ήταν μια κίνηση προαποφασισμένη ενδεχομένως σε συνεννόηση και με άλλα στελέχη; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν, από το πρωί της Τετάρτης το ολόκληρο το πασοκικό σύμπαν. Σε κάθε περίπτωση, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Το αίτημα εκλογής νέου αρχηγού

«Ζητώ, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων. Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Ήταν μια κίνηση που δεν εξέπληξε. Πέραν των προσωπικών διαφορών η πολιτική πεποίθηση του βουλευτή Αρκαδίας είναι ότι με τη σημερινή του ηγεσία το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να ανακάμψει. Στελέχη του ΠαΣοΚ άφηναν αιχμές κατά του κ. Κωνσταντινόπουλου εκτιμώντας ότι έκανε μια κίνηση που απειλεί να τινάξει στον αέρα το ΠαΣοΚ. Άλλα στελέχη κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία που μπορεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν άμεση και έντονη. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» ανέφέραν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη και επεσήμαναν: « Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

Η Χαριλάου Τρικούπη, σε αυτή τη φάση δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι που έριξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. «Είναι αδιανόητο την ώρα που μιλάμε για ανασύνθεση της κεντροριστεράς να πάμε σε διαδικασίες εσωστρέφειας. Παίζουμε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ» ανέφεραν στο ΒΗΜΑ προβεβλημένα στελέχη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει, για την επόμενη εβδομάδα, να συγκαλέσει τα όργανα για τη μετεκλογική συζήτηση. Αλλά τα βλέμματα στρέφονται στο αν και άλλα στελέχη, δημοσίως ή στις συνεδριάσεις των οργάνων θέσουν θέμα ηγεσίας. Αν, όπως λέγεται, το κλίμα που θα δημιουργηθεί δεν είναι διαχειρίσιμο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τι θα γίνει; Το προηγούμενο διάστημα στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου άφησαν αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα κλιμακώσουν την κριτική τους ασκώντας πίεση στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ; Είναι το πιο πιθανό.

Ποιοι θα διεκδικήσουν την αρχηγία

Όλα δείχνουν ότι το σενάριο να στηθούν κάλπες μέσα στο 2024 για την εκλογή αρχηγού δεν δείχνει να είναι το πιο πιθανό.  Υπάρχει πάντως η εκτίμηση ότι παρά την πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αποφύγει, όπως λέγεται, τη λογοδοσία στη βάση.  Τι θα συμβεί, όμως, αν τελικά, στηθούν κάλπες; Ποιοι θα σταθούν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακούγονται αρκετά ονόματα όπως αυτό του Παύλου Γερουλάνου για τον οποίο υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα είναι υποψήφιος, ή αυτά της Μιλένας Αποστολάκη και του Παύλου Χρηστίδη. Ο κ. Γερουλάνος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντινόπουλου, απέρριψε τα σενάρια για συνενώσεις κομμάτων στην κεντροαριστερά διότι όπως είπε «δε υπάρχει αριθμητική στην πολιτική» και διότι έτσι «έτσι θα φτάσουμε να συζητάμε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι του χρόνου, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι δήλωσε ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος με κάθε τρόπο.

Όμως, οι συζητήσεις στο ΠαΣοΚ, για την επόμενη μέρα περιστρέφονται, κυρίως, γύρω από δύο πρόσωπα. Το πρώτο πρόσωπο είναι ο νεαρός βουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης κρατά προσεκτική στάση και έχει αποφύγει δηλώσεις αμφισβήτησης της ηγεσίας. Είναι όμως βέβαιο ότι αν υπάρξει διαδικασία διαδοχής θα δώσει το παρών.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Χάρης Δούκας. Η εκτίμηση που υπάρχει στις συζητήσεις είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά. Έχει υψηλή δημοφιλία στον κεντροαριστερό χώρο και, παράλληλα έχει υψηλή δημοφιλία στο χώρο της ΝΔ. Το σκέφτεται; Συνομιλητές του αναφέρουν ότι ο κ. Δούκας δεν είναι προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, όπως λέγεται, δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να δώσει, υπό προϋποθέσεις, το παρών στην εκλογική κούρσα, αν αυτή πραγματοποιηθεί.

Οι επόμενες μέρες και οι επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων του ΠαΣοΚ θα είναι κρίσιμες. Θα δείξουν αν μπορεί να υπάρξει συντεταγμένη πορεία η αν η επιλογή της κάλπης γίνει μονόδρομος.