H απόφαση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει ληφθεί. Αυτό που άλλαξε είναι ο χρόνος της πραγματοποίησης του, καθώς το παζλ των αλλαγών στην κυβέρνηση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα πρόσωπα, που θα κληθούν να λάβουν μέρος στο κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πολιτικές στοχεύσεις της επόμενης περιόδου και όπως όλα δείχνουν θα αναζητηθούν από τη δεξαμενή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Θεωρείται απίθανο, σε αυτή τη φάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει και άλλα πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών.

Το δύσκολο παζλ του ανασχηματισμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει χρόνο για να μελετήσει τα νέα δεδομένα του πολιτικού χάρτη μετά τις εκλογές και να ζυγίζει τις επιλογές του. Γι’ αυτό και δεν ακολουθήθηκε το πλάνο που ήθελε τον ανασχηματισμό να εκδηλώνεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη ώστε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής να γινόταν με τη νέα του σύνθεση.

Όπως διαρρέει, ο σχεδιασμός πήρε μια μικρή αναβολή. Η αναβολή αυτή οφείλεται, κατά ορισμένες πηγές, στην απόφαση οι μεταβολές στην κυβέρνηση να μην είναι περιορισμένες, αλλά δομικές. Πέραν των αντικαταστάσεων προσώπων, ουδείς αποκλείει συγχωνεύσεις υπουργείων. Κάτι που είχε συζητηθεί και πριν από τους προηγούμενους ανασχηματισμούς.

Από το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Ελβετία για δείπνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία. Τη Δευτέρα θα λάβει μέρος στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως επικοινωνούν συνομιλητές του, κινείται στη λογική ότι «δεν θα γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές» και ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει να γίνουν γρήγορες, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση η κυρίαρχη λογική είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν αρκεί ένα απλό rotation.

Οι αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις αλλαγές που φημολογείται ότι θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις τελευταίες μέρες διακινήθηκαν σενάρια που έφεραν τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, εκτός Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για ένα σενάριο που φαίνεται να μην συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Αυτό που θεωρείται πιο πιθανό, και κατά ορισμένα στελέχη αναγκαίο, είναι η ενίσχυση της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου με ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα διαθέτει «ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά». Πηγές με γνώση των διεργασιών σημειώνουν ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Θα σηματοδοτήσει ο ανασχηματισμός κάποια ιδεολογική ή πολιτική στροφή της ΝΔ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπαίνει στο «δίλημμα» της «δεξιάς στροφής».

«Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε στελέχη της ΝΔ που τοποθετούνται σχετικώς στα τηλεοπτικά πάνελ.