Παρά την αίσθηση του κατεπείγοντος χαρακτήρα του ανασχηματισμού, η οποία καλλιεργήθηκε αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε το θέμα σε εκκρεμότητα με τη συνέντευξή του την Τρίτη το απόγευμα.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο: Είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αποφασίσει τις αλλαγές που θα κάνει και θα τις ανακοινώσει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, είτε θα μεταθέσει τις κινήσεις του για την επόμενη εβδομάδα, καθώς το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Ελβετία για τη διάσκεψη ειρήνης για την Ουκρανία και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μέχρις ότου ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, ο Πρωθυπουργός έδωσε όμως σαφείς ενδείξεις των διαθέσεων του και των πεδίων στα οποία κατά πάσα βεβαιότητα θα παρέμβει, δείχνοντας στην ουσία τις κίτρινες κάρτες, λίγο πριν βγάλει τις κόκκινες.

Ποιους «έδειξε»

Εμφατικά αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στοιχείο που διαμορφώνει μία βεβαιότητα για αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με αντίστοιχο τρόπο αναφέρθηκε στις αλλαγές στον τομέα της Υγείας, όπως και στις μεταφορές και την ταλαιπωρία των πολιτών στα ΜΜΜ.

Μίλησε επίσης για αναπροσαρμογές στη στεγαστική πολιτική, την βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ με ιδιαίτερη ένταση αναφέρθηκε στο ΑΣΕΠ, λέγοντας ότι στην ουσία δεν λειτουργεί.

Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στην επιδοματική πολιτική, λέγοντας ότι δεν θέλει το επίδομα ανεργίας να είναι αντικίνητρο για την εργασία.

Τα «καλάμια» και οι «κουρασμένοι»

Ως προς το στοιχείο της αλαζονείας, ως κριτήριο για τις αποφάσεις του, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

Για την… κόπωση κυβερνητικών στελεχών και αν θεωρεί ότι κάποιοι θα πρέπει να ξεκουραστούν, ο Πρωθυπουργός προτίμησε να μην απαντήσει ευθέως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και αυτό θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του.