Μία από τις βεβαιότητες που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη το απόγευμα, ήταν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι και πάλι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρά την λαϊκιστική και ακροδεξιά αναταραχή των ευρωεκλογών, ο πολιτικός συσχετισμός στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, θα είναι οι βασικοί διαπραγματευτές του ΕΛΚ στις συζητήσεις που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα με τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες.
Στόχος τους θα είναι η επίτευξη συμβιβασμών και συναινέσεων για τη μοιρασιά των κρίσιμων θεσμικών θέσεων της Ένωσης, σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει και η Ευρώπη συζητεί πλέον ανοιχτά τη δική της εμπλοκή – έτσι τουλάχιστον επιμένουν ορισμένοι στο Βερολίνο και αλλού.
Είναι ένα από τα θέματα που δεν συζητήθηκαν και πολύ στις Ευρωεκλογές, όμως είναι και μία από τις παραμέτρους ανησυχίας των πολιτών και ένας από τους λόγους μίας πιθανής αποσταθεροποίησης της Ένωσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένα πλέον τα αποτελέσματα των εκλογών, το ζητούμενο είναι αν στις Βρυξέλλες έχουν φτάσει τα διαφορετικής έντασης μηνύματα ανησυχίας, επιφύλαξης ή και αποδοκιμασίας των πολιτών. Το πιθανότερο είναι πως όχι.
Η Ευρώπη δεν έχει ζήσει και τις καλύτερες ημέρες με τη σημερινή της ηγεσία. Φαίνεται ότι έρχονται μάλλον δυσκολότερες και ότι λείπουν οι προϋποθέσεις υπερβάσεων και ευελιξίας, εκτός αν τελικά υπάρξουν εκπλήξεις.
Με αυτούς τους όρους, η πολιτική ταύτιση του Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα πρόεδρο της Επιτροπής μπορεί να έχει στοιχεία ρεαλισμού, ενδέχεται όμως να κρύβει και προβλήματα.