Ανεξέλεγκτη μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά ανατολικά της Κοινότητας Γιόλου στην Επαρχία Πάφου, στην Κύπρο.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί κατοικίες, υποστατικά και ζώα στο Ψάθι, ενώ το μέτωπο κατευθύνεται επικίνδυνα προς το χωριό Άγιος Δημητριανός.

Οι Κυπριακές Αρχές ενεργοποίησαν το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός και μέχρι στιγμής δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, ενώ εσπευσμένα από την Ιορδανία επέστρεψε ο Κύπριος πρόεδρος, ώστε να συντονίσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Οι Αρχές έχουν δώσει εντολή εκκένωσης πέντε κοινοτήτων: Πολέμι, Ψάθι, Χούλου, Κούρδακας και Λεμόνα.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα, ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνουν οι έντονοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε κοίτη ποταμού κοντά σε ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα και επεκτάθηκε ραγδαία λόγω της πυκνής βλάστησης.

Ζητήθηκε βοήθεια από Ιορδανία, Ελλάδα και Ισραήλ

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας  Κεττής, η πύρινη λαίλαπα έχει επηρεάσει κυρίως κατοικίες στο Ψάθι. Εξήγησε ότι η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα και ότι υπάρχει οικιστική ανάπτυξη σε δασογενή περιοχή. Οι ζημιές, σημείωσε, είναι πολύ πιο λίγες στο Πολέμι.

Σημειώνεται πως οι κυπριακές Αρχές είχαν στείλει αίτημα προκειμένου να συνδράμουν εναέρια μέσα από Ιορδανία, Ισραήλ, Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αποφασίζοντας να στείλει στην επιχείρηση κατάσβεσης δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, όπως και η Ιορδανία.