Ήταν πρώτη κλειστή σύσκεψη (ας την ονομάσουμε «πρωινός καφές» που έγινε χθες λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Ο Πρωθυπουργός φαινόταν προβληματισμένος, ανάφερε ότι το «μήνυμα ελήφθη» και άρχισε να αποκρυπτογραφεί με τους συνεργάτες του το αποτέλεσμα των εκλογών. «Υπήρξαν αστοχίες», όπως ανέφερε, κάνοντας αναφορά στις κατηγορίες όπου υπήρξε η μεγαλύτερη αποχή και έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες; Οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ειπώθηκαν σχέδια για επαναπροσέγγιση με τις κατηγορίες αυτές, συζητήθηκε αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική σε πολλά σημεία, η παραδοχή ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στοίχησε πολιτικά, όπως και η ακρίβεια, καθώς και το νομοσχέδιο για την πυροπροστασία, έγινε μια ανάλυση για την ακροδεξιά και για το τι συμβαίνει σήμερα (την επομένη των εκλογών) στη Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο και ζήτησε η κυβέρνηση σε αυτές τις εξελίξεις να είναι ο «λιμενοβραχίονας» σε πιθανές ευρωπαϊκές αναταράξεις.

Λέξη δεν είπε για ανασχηματισμό, ούτε φανέρωσε τα σχέδιά του ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης. Άλλωστε ουδέποτε προαναγγέλλονται οι ανασχηματισμοί (εκτός από μερικές εξαιρέσεις). Απλώς παρέπεμψε όλους στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής για νεότερα, κάνοντας μερικούς από τους συνεργάτες του να πουν ότι «έως την Παρασκευή δεν μένει τίποτα άλλο παρά να περιμένουμε στο ακουστικό μας». Αφήστε που ορισμένοι ερμήνευσαν ότι ο ανασχηματισμός έρχεται λίαν συντόμως. Ήδη άρχισε επαφές με κορυφαίους υπουργούς (συναντήθηκε χθες με τον Γιώργο Γεραπετρίτη) και ανέφερε ότι θα δώσει σήμερα τηλεοπτική συνέντευξη για να ξεκαθαρίσει αρκετά θέματα. Τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον Μπελέρη για την εκλογή του και αποκάλυψε πως σήμερα επίσης θα δεχθεί και τους (υπόλοιπους) 6 εκλεγμένους ευρωβουλευτές.

***

Γιατί δεν πάει ο Μητσοτάκης στην Ιορδανία;

Ο λόγος είναι προφανής: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να αναβάλει το ταξίδι του στην Ιορδανία και να παραμείνει στην Αθήνα, αφενός για να δώσει συνέντευξη (την πρώτη μετά το δυσμενές αποτέλεσμα για τη ΝΔ) και να συζητήσει πώς θα κινηθεί την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση. Στην θέση του αποστέλλει τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη στην Νεκρά Θάλασσα, στην οποία μετέχουν ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ Αλ-Χουσεΐν, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Δηλαδή μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου με στόχο να εξευρεθούν πόροι για βοήθεια στη Γάζα. Εάν δεν υπήρχε αυτό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ, μάλλον δύσκολα θα έχανε τέτοια διάσκεψη ο Πρωθυπουργός.

***

Η υποψηφιότητα Μπελέρη έκανε τη διαφορά

Η εκλογή του Ευρωβουλευτή, Φρέντη Μπελέρη, αποδεικνύει, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, περίτρανα ότι η υποψηφιότητα του λειτούργησε ως ανάχωμα στα δεξιά της ΝΔ, αλλά και αγκαλιάστηκε ως μια εθνική ψήφος από τους απανταχού Έλληνες. Ταυτόχρονα, η εκλογή του όμως σηματοδοτεί και εξελίξεις ως προς τη δικαστική του υπόθεση, καθώς βάζει σε δύσκολη θέση τον Αλβανό Πρωθυπουργό. Σε λίγες ημέρες, το εφετείο κρίνει τον χρόνο της ποινής του ή την αθώωση του. Με πιο πιθανό το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος με μειωμένη καταδίκη. Με αυτόν τον τρόπο, δικαιώνεται απολύτως η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων την υποστήριζαν παρά την μικροπολιτική σπέκουλα της αντιπολίτευσης και αντίθετες φωνές εντός των τειχών.

***

Η επιστολική ψήφος και ο… Θεός σώζει

Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η επιστολική ψήφος και συνέβησαν απίστευτα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να σας πως ότι ένα ποσοστό, της τάξης του 15% η ψήφος του ακυρώθηκε, δηλαδή θεωρήθηκε από τους εκλογικούς εφόρους πως ουδέποτε ψήφισαν για έναν και μόνον λόγο. Δεν είχαν ταυτοποιήσει επαρκώς την ψήφο τους. Όταν λέμε ποσοστό 15%, μην νομίζετε ότι είναι μικρός αριθμός. Εάν υπολογίζουμε στους 179.000 που ψήφισαν συνολικά με επιστολική ψήφο, οι ψήφοι 26.000 ψηφοφόρων ακυρώθηκαν αμέσως. Άλλα 5% των ψήφων της επιστολικής ψηφοφορίας ακυρώθηκε, λόγω του ότι αντί σταυρού, οι ψηφοφόροι έβαζαν… like, ή έγραφαν στα ψηφοδέλτια διάφορα συνθήματα του τύπο «Μόνον ο Θεός Σώζει», ένας μάλιστα μαζί με το ψηφοδέλτιό του, έβαλε στον φάκελο και μια εξέταση… ούρων, άλλοι ψήφισαν ταυτόχρονα υποψηφίους από τέσσερα διαφορετικά κόμματα και άλλοι ψήφισαν μαζί Ελληνική Λύση και ΚΚΕ Μ.Λ.

***

Γιατί δεν πανηγυρίζουν στο ΠαΣοΚ

Ίσως πολλοί να πιστεύουν ότι το ΠαΣοΚ βγήκε κερδισμένο από τις ευρωεκλογές. Επειδή, λένε, κέρδισε μια μονάδα από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές και τρεις, αντί δύο έδρες (που είχε έως τώρα) στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρά ταύτα άρχισαν οι γκρίνιες, με βουλευτές του ΠαΣοΚ να ομιλούν για στασιμότητα και με άλλους βουλευτές του κλίματος Προέδρου να απαντούν.

Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι εάν κάποιος εξετάσει προσεκτικά τα αποτελέσματα, θα διαπιστώσει ότι το ΠαΣοΚ δεν εισέπραξε σχεδόν τίποτα από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ ή από τις απώλειες της ΝΔ. Επιπλέον θα πρέπει να καταγραφεί ότι και οι τρεις ευρωβουλευτές που εξέλεξε (Παπανδρέου, Μανιάτης, Αρναούτογλου) δεν περιλαμβάνονται στους προεδρικούς. Ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ και προεδρικός Ανδρέας Σπυρόπουλος εξελέγη έβδομος στην σειρά, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη.

***

Ο Κουτσούμπας και τα κόκκινα χωριά της Φθιώτιδας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέλεξε να ολοκληρώσει την προεκλογική καμπάνια του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Φθιώτιδα, και πιο συγκεκριμένα στη Μαλεσίνα. Τον λόγο για όσους δεν το γνωρίζουν τον είπε ο ίδιος στη συγκέντρωση που έγινε: «είμαστε εδώ, γιατί εδώ ζουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ και οι οικογένειές τους, που δίνουν εδώ και 4,5 χρόνια έναν δύσκολο, μα και όμορφο και πάνω από όλα δίκαιο αγώνα, για να κρατήσουν τις δουλειές τους». Φαντάζεστε λοιπόν, τη χαρά του όταν είδε και τα εκλογικά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη περιοχή, στα ΛΑΡΚΟχώρια όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι. Στο δήμο Λοκρών που ανήκουν τα εν λόγω χωριά, το ΚΚΕ αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 20%, στη Λάρυμνα πρώτη δύναμη με το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 48,5%, όπως και στο Μαρτίνο με πάνω από 30%, το ίδιο και στο Ακραίφνιο, αλλά στη Μαλεσίνα που έγινε η συγκέντρωση.

***

Γίναμε Ευρώπη και στην ακροδεξιά

Ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται λόγος για την άνοδο των κάθε μορφής κομμάτων της ακροδεξιάς, οφείλουμε να δούμε κάποια νέα δεδομένα σε αυτό το πολιτικό ρεύμα , στην χώρα μας όμως. Αυτό που προκύπτει από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι η σταδιακή εξαφάνιση του ακροδεξιού πολιτικού ρεύματος που είχε τις ρίζες του στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ενώ, ένα μόλις χρόνο πριν, το κόμμα που στήριξε ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού Κασιδιάρης συγκέντρωσε σχεδόν 4,5% με τους Σπαρτιάτες, τώρα αυτό εξανεμίστηκε σε ένα ισχνό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα Πατριώτες. Αντίθετα η δεξιότερα της ΝΔ πολυκατοικία εκφράστηκε εκλογικά από τα κόμματα του Βελόπουλου και της Λατινοπούλου. Με έναν λόγο διαφορετικό σαφέστατα από τα αμιγώς ακροδεξιά κόμματα, οι 2 παραπάνω σχηματισμοί εξέφρασαν την δεξιά πολιτική ατζέντα.

Αυτό το ίδιο φαινόμενο έχει συμβεί χρόνια τώρα στην Ευρώπη, με την Λεπέν και τη Μελόνι, να έχουν βάλει πολύ νερό στο ακροδεξιό κρασί τους. Θα ακολουθήσει και η Ελλάδα αυτή την νέα, πιο μοντέρνα και γι’ αυτό πιο επικίνδυνη πολιτικά, ακροδεξιά; Ή η ελληνική κοινωνική πραγματικότητα θα δώσει την ευκαιρία ανάπτυξης σε νέους ακραίους σχηματισμούς με τις πρακτικές των πάλε ποτέ ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής; Την απάντηση θα την δώσει η κοινωνία.