Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στον Εύοσμο οι αναφορές για ασυνήθιστη παρουσία ψύλλων. Δύο μητέρες της περιοχής ανέφεραν ότι τα παιδιά τους έχουν τσιμπήματα σε όλο τους το σώμα, με έντονη φαγούρα, και εδώ και τρεις εβδομάδες χρησιμοποιούν αντισταμινικά και κορτιζονούχες αλοιφές.

Ωστόσο, οπως σημείωσε ο δήμαρχος Ευόσμου, κ. Λευτέρης Αλεξανδρίδης, υπήρξε μόνο μία αναφορά από μία κυρία που μένει απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, η οποία εντόπισε ψύλλους μέσα στο διαμέρισμα πρώτου ορόφου όπου διαμένει, ενώ δεν υπήρξαν άλλες καταγγελίες.

Οι ψύλλοι είναι παράσιτα αρκετά ενοχλητικά και επικίνδυνα, με καφέ ή κόκκινο χρώμα και πλατύ σχήμα. Είναι εξαιρετικοί άλτες χάρις στα τρία σετ ποδιών που διαθέτουν και μπορούν να πηδούν σε απόσταση από 20 έως 35 εκατοστών. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν περίπου 15 με 20 αυγά την ημέρα και συνολικά 600 κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Επιτίθενται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους αλλά και θερμόαιμα σπονδυλωτά, όπως είναι οι σκύλοι, οι γάτες, τα πουλερικά, τα κουνέλια και τα ποντίκια. Επιλέγουν τους συγκεκριμένους ξενιστές, καθώς τρέφονται με αίμα.

Η οριστική λύση του προβλήματος είναι εφικτή. Απαιτεί σωστή μελέτη του περιβάλλοντος που εντοπίζεται το πρόβλημα, σχεδιασμό και εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών από αρμόδιους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας ΑΠΘ, κ. Δημήτρη Ιωαννίδη, οι ψύλλοι δεν μεταφέρονται με τον άνθρωπο, απλά τον απομυζούν, αλλά μέσω των αντικειμένων που μεταφέρει, ενώ ξενιστές είναι μόνο τα ζώα.

Σε αυτά τα έντομα μπορεί να αποδώσει ο γιατρός το 95% των τσιμπημάτων, τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας του ΑΠΘ, δεν είναι εύκολο να βρεθεί η εστία, ενώ ψεκασμοί στα σπίτια γίνονται όλο τον χρόνο, απλά το τελευταίο διάστημα το θέμα έχει πάρει αδικαιολόγητα μεγάλες διαστάσεις. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ενώ δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα επιδημίας, τόνισε ο καθηγητής Δερματολογίας. «Χρειάζεται απλά η τήρηση των βασικών κανόνων καθαριότητας και όχι υπερβολές», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.