Αγωνία για τα αντιπλημμυρικά έργα και την αντιπυρική προστασία, η κατάσταση στα σχολεία, η ενδεχόμενη αύξηση των δημοτικών τελών, το πράσινο, η καθαριότητα είναι θέματα που απασχολούν τους δημότες Χαϊδαρίου και τα έχουν θέσει στις Λαϊκές Συνελεύσεις που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή του Μιχάλη Σελέκου.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση του δήμου σε σχέση με αυτή που αφήσατε στην προηγούμενη θητεία σας (2014 – 2019);

Η κατάσταση και στον Δήμο Χαϊδαρίου, αλλά και συνολικά στους Δήμους της χώρας, θα λέγαμε ότι είναι «κάθε πέρσι και καλύτερα». Σε σχέση με την περίοδο 2014-2019 υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση, μιας και κόσμος έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν έχει αντικατασταθεί, αφού δεν επιτρέπεται στους Δήμους να προσλάβουν, παρά μόνο να «κρέμονται» από κάποιο πρόγραμμα με συμβασιούχους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, που και τότε όμως δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Την κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο ο νόμος Βορίδη, που υποχρεώνει τους Δήμους να κάνουν ένσταση εάν κάποιος συμβασιούχος κερδίσει δικαστικά πρωτόδικα την μονιμοποίησή του.

Η κατάσταση είναι χειρότερη και οικονομικά. Ενδεικτικά, η αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους δεν συνοδεύτηκε από χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί το κόστος. Επίσης «φορτώνεται» τώρα στους Δήμους και το τέλος ταφής απορριμμάτων, που για το Χαϊδάρι σημαίνει τουλάχιστον 500.000 κάθε χρόνο. Και όλα αυτά τη στιγμή που στον Δήμο θα έπρεπε να αποδίδονται βάσει νόμου 14,2 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, αλλά αποδίδονται μόλις 5,8.

Στις Λαϊκές Συνελεύσεις που πραγματοποιείτε ποια είναι τα αιτήματα που δέχεστε από τους δημότες;

Οι κάτοικοι έθεσαν θέματα και γενικότερης αλλά και τοπικής φύσεως. Δηλαδή εξέφρασαν την αγωνία τους για αντιπλημμυρικά έργα, για την αντιπυρική προστασία που και αυτή «πετιέται» στην ευθύνη των Δήμων με ανεπαρκή χρηματοδότηση, για την κατάσταση στα σχολεία, για το εάν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη αλλά και για τους δρόμους, την καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές, το πράσινο, τα αδέσποτα, τις κεραίες, την παράνομη στάθμευση κ.α.

Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι είναι δίκαια αιτήματά και γι’ αυτό οργάνωσε μαζική κινητοποίηση στις 21 Απριλίου, ώστε να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία όλα όσα μας αξίζουν.

Έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να προσφέρουν μια καλύτερη καθημερινότητα στους κατοίκους τους;

Οι Δήμοι θα μπορούσαν πραγματικά να δίνουν «ανάσες» στους κατοίκους τους, δυστυχώς όμως η επιλογή των έως τώρα κυβερνήσεων είναι να τους κάνουν «μακρύ χέρι» της πολιτικής τους, ώστε να εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις τους. Κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με την αύξηση των δημοτικών τελών και συνδρομών, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο να θησαυρίζουν μεγάλες εταιρείες και τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Για παράδειγμα δεν υπάρχει πρόγραμμα για νέα σχολεία, για αντισεισμικό έλεγχο, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν προγράμματα για ηλεκτρικά ποδήλατα, χωρίς να υπάρχουν ποδηλατόδρομοι.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να ικανοποιήσουμε τις λαϊκές ανάγκες στην περιοχή μας, αλλά μαζί με τους κατοίκους διεκδικούμε τη χρηματοδότηση που δικαιούμαστε και επαρκές προσωπικό, ώστε όχι μόνο να ικανοποιούμε όλα τα δίκαια αιτήματα, αλλά και με επιπλέον δράσεις και πρωτοβουλίες να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των Χαϊδαριωτών.