Η χρηματοδότηση αυτή έρχεται ως συνέχεια μίας επιτυχημένης πορείας στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ, όπου αξιοποιήθηκαν 106 εκατομμύρια ευρώ για αντίστοιχα έργα.

Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, η προώθηση του πολιτισμού, η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, η ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού και η βελτίωση της ασφάλειας στις αστικές περιοχές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση εμβληματικών έργων, τα οποία θα φέρουν ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών. Ήδη, σε συνεργασία με τους Δήμους, έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες προσκλήσεις για νέα έργα και ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τον ορισμό των παρεμβάσεων.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος διαδραματίζει η στενή συνεργασία με την Κομισιόν και τους Δήμους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεσμεύεται για την άψογη υλοποίηση του προγράμματος, με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη των αστικών κέντρων της Περιφέρειας.

Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «όπως είχαμε δεσμευτεί, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξε στην πράξη τη βαθιά πεποίθηση ότι τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και οι ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Και ακριβώς επειδή κάναμε αυτή τη στρατηγική επιλογή, αξιοποιήσαμε περίπου 106 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων, δηλαδή το 10% των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ποσοστό διπλάσιο από τον αρχικό πήχη».

Βασικά σημεία της εισήγησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα:

  • Διπλασιασμός του προϋπολογισμού για έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο νέο ΕΣΠΑ.
  • Χρηματοδότηση τριών επικαιροποιημένων σχεδίων στρατηγικής στη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες και στην Κατερίνη.
  • Έμφαση στην υλοποίηση εμβληματικών έργων με ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
  • Στενή συνεργασία με την Κομισιόν και τους Δήμους για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος.
  • Στόχος η τόνωση της κοινωνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας στις αστικές περιοχές.

Επόμενα βήματα:

  • Ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τον ορισμό των εμβληματικών παρεμβάσεων.
  • Προκήρυξη νέων προσκλήσεων για έργα.
  • Υλοποίηση των έργων με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη των αστικών κέντρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.