Άνοδος υπάρχει, κι ας είναι αναιμική. Πρωτιές υπάρχουν σε νομούς. Μετά από χρόνια ο χάρτης πρασίνισε, σε Λασίθι και Ηράκλειο. Δεύτερη θέση; Υπάρχει και σε πολλές περιοχές μάλιστα. Αρκεί όμως αυτό;

Tα ποσοστά του ΠαΣοΚ στο Λεκανοπέδιο παραμένουν ισχνά, χωρίς να πείσουν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η τρίτη συνεχόμενη εκλογική άνοδος του κόμματος, συνοδεύεται με την τρίτη συνεχόμενη «εκλογική στασιμοχρεοκοπία» στις γειτονιές της Αθήνας. Ένα φαινόμενο που δημιουργεί παράλληλα και μία γεωγραφική ασυμμετρία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μία ασυμμετρία που προβληματίζει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε αυτό αναφέρθηκε κι ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠαΣοΚ το βράδυ της Κυριακής. «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε, πρέπει να βρούμε τι φταίει να δουλέψουμε και να το διορθώσουμε» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας σε όλους πως το μήνυμα ελήφθη.

Όλα ὀσα έγιναν στις εκλογές συζητιούνται κι αναλύονται από τους αρμόδιους στη Χαριλάου Τρικούπη, που μπορεί να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ωστόσο, ακούνε και την γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος. Μία γκρίνια που αφορά κυρίως την Αθήνα που δεν ανεβαίνει σε ποσοστά. Γιατί γκρίνια υπάρχει, εκφράστηκε και από τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Αμφισβήτηση όμως δεν υπάρχει.

Αποτίμηση και σύγκληση οργάνων

Αυτό το διάστημά το ΠαΣοΚ κάνει τη δική του αποτίμηση στο πλαίσιο που την κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Το εκκωφαντικό μήνυμα της σιωπής, έτσι όπως αυτό εκφράστηκε από την πρωτοφανή αποχή, αλλά και η στήριξη που έλαβαν τα ακροδεξιά κόμματα μπαίνουν κι αυτά στο τραπέζι του διαλόγου.

Όλα αναλύονται και προσμετρώνται σε αυτό το άτυπο «ισοζύγιο τρεχουσών εκλογικών συναλλαγών» που διαμορφώνεται μετεκλογικά, και γίνεται σε κάθε γραφείο, σε κάθε τηλεφωνική επικοινωνία, σε κάθε τηλεοπτικό πάνελ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη σύντομα θα γίνει σύγκληση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου. Εκεί βουλευτές και αξιωματούχοι το κόμματος θα τοποθετηθούν και για τα θετικά και για τα αρνητικά των εκλογών. Κάποιοι μάλιστα ορίζουν ως πιθανότερη ημερομηνία, για την καθοριστική αυτή συνάντηση, τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα ζητηθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, εκτός της αποτίμησης των εκλογών, είναι ο οδικός χάρτης μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου που θα εορταστούν και τα 50 χρόνια ζωής του ΠαΣοΚ, καθώς και πιο συχνή σύγκληση των οργάνων του κόμματος. Οι συνεδριάσεις αυτές μπορούν να λειτουργήσουν και ως αποσβεστήρας πιθανών εσωκομματικών κραδασμών. Σε κάθε περίπτωση στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν ικανοποιημένοι, άλλα όχι απόλυτα ευχαριστημένοι.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα, τόσο στα όργανα του κόμματος, όσο όμως και γενικά στο χώρο της κεντροαριστεράς, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εξελίξεις που θα έρθουν μετά από πρωτοβουλίες που αναμένεται να πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης , «άμεσα αλλά και στο μέλλον» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην τελευταία φράση της πρώτης μετεκλογικής του τοποθέτησής του.