Να ρίξει τους τόνους της αβεβαιότητας επιχείρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από τις φήμες περί παραίτησης, καθώς μιλώντας στο περιοδικό Le Figaro ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» των επερχόμενων γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

«Δεν είναι η Εθνική Συσπείρωση (RN – το κόμμα της Μαρίν Λεπέν) που γράφει το Σύνταγμα ούτε το πνεύμα του», είπε σε συνέντευξή του στη Le Figaro. «Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, όπως και η θέση του προέδρου, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μακρόν.

Νωρίτερα, ο γαλλικός σταθμός Europe 1 είχε μεταδώσει ότι ο Μακρόν εξετάζει το σενάριο να παραιτηθεί εάν στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές επικρατήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς.

Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, δηλαδή θα είναι δύο γύροι αναμέτρησης, με τα κόμματα εκτός του σχηματισμού του Μακρόν ήδη να σπεύδουν για συνεργασίες προκειμένου να αποκτήσουν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο.

Αν και το Elysee διέψευσε τις πληροφορίες του French Europe 1, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Μακρόν δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η παραίτηση του προέδρου δεν είναι ταμπού. Ναι, σήμερα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα σενάρια. Είναι έτοιμος να θυσιάσει τους τελευταίους μήνες της πενταετούς θητείας του», ανέφερε, συντηρώντας τα σενάρια περί παραίτησης.

Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα

Τα γαλλικά ομόλογα δέχτηκαν νέο χτύπημα σήμερα, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για το μέλλον του προέδρου Μακρόν μετά την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς επικαλέστηκαν τις εικασίες ότι ο Μακρόν ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την παραίτησή του, κάτι που διαψεύστηκε αμέσως από έναν στενό συνεργάτη του. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, για να παρουσιάσει την εκστρατεία του.

Η απόδοση των 10ετών τίτλων, γνωστών ως OATs, εκτινάχθηκε ωστόσο οκτώ μονάδες βάσης στο 3,31%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Το selloff διεύρυνε το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων στις 64 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Οι βουλευτικές εκλογές που προγραμματίζονται αργότερα αυτόν τον μήνα κινδυνεύουν να γίνουν η τελική αναμέτρηση των οικονομικών πολιτικών του Μακρόν, η οποία καθησύχασε σε μεγάλο βαθμό επενδυτές και επιχειρήσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017. Όμως, η μείωση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και την κυβέρνηση.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί στη Γαλλία από την αρχή του έτους λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης, αλλά μας εξέπληξε επίσης η στρατηγική του Μακρόν», δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «Οι νέες εκλογές είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου», σχολίασε.

Το μέγεθος των κινήσεων είναι ασυνήθιστο για τα γαλλικά ομόλογα, μεταξύ των πιο ρευστοποιήσιμων ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά και παραδοσιακά θεωρείται ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή. Η αστάθεια «δείχνει μια αλλαγή της αντίληψης κινδύνου για τα OAT», σχολίασε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Adam Kurpiel.

Φόβοι για υποβάθμιση της Γαλλίας

Ο S&P μείωσε την αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA, λέγοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2023 ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως, στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι του 4,9% που είχε εκτιμήσει η χώρα τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι αποτέλεσμα χαμηλότερων φορολογικών εσόδων από το αναμενόμενο, ενώ οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ παρέμειναν οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατά την άποψή μας, το ιστορικό δημοσιονομικής εξυγίανσης της Γαλλίας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αδύναμο», ανέφερε η S&P. «Ο πολιτικός κατακερματισμός αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες».

Ο πιο σημαντικός νέος αριθμός στην υποβάθμιση του S&P είναι ότι προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2027, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τον αναθεωρημένο στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος 2,9% στην ενημέρωση του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2024 και σημαντικά πάνω από το 3% της ΕΕ απαίτηση.

Ο λόγος χρέους της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας προς το ΑΕΠ έχει γίνει ο τρίτος υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ μετά από αυτόν της Ελλάδας και της Ιταλίας, ανέφερε η S&P.

Ο Fitch είχε υποβαθμίσει τη Γαλλία σε AA- τον Απρίλιο του 2023. Ο Moody’s βαθμολογεί τη Γαλλία ως Aa2, που είναι το ισοδύναμο του AA.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Citi, δεν αναμένουν από τον S&P να μειώσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Γαλλίας, αλλά η Moody’s μπορεί τώρα να μειώσει την αξιολόγησή της κατά μία βαθμίδα.

«Καμπανάκι» Moody’s

Μέσα σε αυτό το χείμαρρο των εικασιών, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έκρουσε το «καμπανάκι» στη Γαλλία. «Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι αρνητικές για το πιστωτικό προφίλ της χώρας», προειδοποίησε ο οίκος.

«Αυτές οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση», ανέφερε ο Moody’s σε ανακοίνωσή του αργά τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς το ως «πιστωτικό αρνητικό» για την αξιολόγηση Aa2 της χώρας, η οποία είναι μία βαθμίδα πάνω από την ισοδύναμη βαθμολογία της Fitch και της S&P Global.

«Η πιθανή πολιτική αστάθεια είναι ένας πιστωτικός κίνδυνος δεδομένης της γεμάτης προκλήσεις δημοσιονομικής εικόνας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η τρέχουσα «σταθερή» προοπτική για τη αξιολόγησης της Γαλλίας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε «αρνητική» εάν η πορεία του χρέους της επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε επίσης τις καθοδικές πιστωτικές πιέσεις», ανέφερε η Moody’s.

Η Moody’s τόνισε ότι η επιβάρυνση του χρέους της χώρας, η οποία είναι ήδη πάνω από το 110% του ΑΕΠ, είναι υψηλότερη από άλλες χώρες με παρόμοια αξιολόγηση και έχει δει σχεδόν συνεχή αύξηση από τη δεκαετία του 1970 λόγω των σταθερά μεγάλων διαρθρωτικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Πηγή: ot.gr