Ως ένα επιστημονικό επίτευγμα που θα αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού» χαρακτηρίζει η Nissan τις μπαταρίες στερεού τύπου στην εξέλιξη των οποίων έχει αφοσιωθεί από το 2018

Σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εξέλιξης μπαταριών στερεού τύπου από μέρους της Nissan η οποία αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος μπαταριών ως το «άγιο δισκοπότηρο» της ηλεκτροκίνησης, έχοντας εμπλακεί στην εξέλιξή του από πολύ νωρίς (2018) και θεωρώντας ότι θα την αναδείξει ως ηγέτιδα δύναμη την επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης που παρά την πρόσκαιρη κάμψη της ζήτησης για EV, θα είναι ηλεκτρική.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των Ιαπώνων, η τεχνολογία μπαταριών στερεού τύπου έχει όλες τις προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά που θα κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις και δεύτερες σκέψεις έχουν οι καταναλωτές σχετικά με την ηλεκτροκίνηση. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η Nissan ανακοινώνει επίσης ότι τα πρώτα ηλεκτρικά  δοκιμαστικά πρωτότυπα με μπαταρίες του ξηρού ηλεκτρολύτη θα βρίσκονται στους δρόμους από το 2026 με την προοπτική να περάσουν στην παραγωγή από το 2028.

«Πρόκειται για μια τεχνολογία που πραγματικά θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτισης και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση κάτι που σημαίνει μικρότερο όγκο αλλά και χαμηλότερο βάρος για τις μπαταρίες χωρίς αυτό να επηρεάζει την ενέργειά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μπαταρίες στερεού τύπου μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα από τα βασικότερα “προβλήματα” των σημερινών EV όπου οι μπαταρίες έχουν εξαιρετικά υψηλό βάρος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Nissan για την Ευρώπη, Matthew Wright.

Όπως εξήγησε επίσης ο ίδιος, παρά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η παραγωγή των συγκεκριμένου τύπου μπαταριών, λόγω των πολύ συγκεκριμένων προδιαγραφών που αφορούν την καθαρότητα του αέρα και τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο παραγωγής τους, συν τω χρόνω θα αποδειχθούν φθηνότερες από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των μπαταριών στερεού τύπου είναι η μικρότερη περιεκτικότητά τους σε σπάνιες γαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον περιβαλλοντικό τους όσο και για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο με δεδομένες τις συνήθως μη ορθές ή στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενες πρακτικές που ενέχει η διαδικασία εξόρυξής τους.

Βάσει του σχεδίου της Nissan η οποία έχει παράδοση στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση συστήνοντας, το 2010, το πρώτο ηλεκτροκίνητο μαζικής παραγωγής με την μορφή του Leaf, το πρώτο αυτοκίνητο που θα παραλάβει τις νέας τεχνολογίας μπαταρίες θα είναι ένα «ιαπωνικής κατασκευής μοντέλο» το οποίο ο M. Wright δεν απέκλεισε να είναι η νέα γενιά του Leaf το οποίο έχει δρομολογηθεί για το 2026 και ως γνωστόν θα πάρει την μορφή ενός crossover.