Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τρεις Γάλλους αξιωματούχους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Politico.

Η επικράτηση του ΕΛΚ

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν επικράτησε εύκολα στις χθεσινές Ευρωεκλογές και θα είναι και πάλι η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που ενισχύει ιδιαίτερα τις πιθανότητές της να συνεχίσει στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γαλλική υποστήριξη δεν ήταν πάντα δεδομένη, καθώς ο φιλελεύθερος Μακρόν δεν είχε εκφράσει ποτέ τη στήριξη του στη γερμανίδα πολιτικό για δεύτερη θητεία, πυροδοτώντας εικασίες ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να πιέσει για μια εναλλακτική επιλογή. Ο στενός του συνεργάτης μάλιστα Πασκάλ Κανφίν είχε δηλώσει στο POLITICO τον περασμένο μήνα: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν ο [πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο] Ντράγκι να παίξει έναν ρόλο».

Η ήττα Μακρόν που οδήγησε στην αλλαγή στάσης

Όμως, ο Μακρόν φαίνεται τώρα να έχει μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις από το να προσπαθεί να αναδιοργανώσει τον πίνακα κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε αντίθεση με την επιτυχία του ΕΛΚ, οι φιλελεύθεροι είχαν κακή επίδοση στις Ευρωεκλογές στη Γαλλία και όχι μόνο. Ο Μακρόν υπέστη συντριπτική ήττα, καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έφτασε στη νίκη με 31% των ψήφων, υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό που συγκέντρωσε το κόμμα του Γάλλου προέδρου.

«Το ΕΛΚ σημείωσε μια μεγάλη νίκη στις εκλογές και η επιλογή της φον ντερ Λάιεν είναι πολύ ενισχυμένη», δήλωσε στο POLITICO Γάλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε

Οι διαπραγματεύσεις

Γάλλος υπουργός είπε επίσης τη Δευτέρα ότι «το κύριο σενάριο» ήταν ότι ο Μακρόν θα στηρίξει τη φον ντερ Λάιεν σε αντάλλαγμα για παραχωρήσεις στους στόχους πολιτικής της Γαλλίας. Το γεγονός ότι «το ΕΛΚ έχει σημειώσει κέρδη και η πλειοψηφία (που υποστηρίζει τη φον ντερ Λάιεν) έχει συρρικνωθεί λιγότερο από το αναμενόμενο» ενίσχυσε τις πιθανότητες της φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία.

Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, η Γαλλία θέλει τώρα να λάβει διαβεβαιώσεις από την κ.φον ντερ Λάιεν ότι η θητεία της θα επικεντρωθεί έντονα στη βιομηχανική πολιτική και θα ικανοποιήσει το αίτημα του Παρισιού να επιτρέψει υπάρξουν περισσότερες επιδοτήσεις για τη στήριξη της οικονομίας.