Η ακροδεξιά είναι η μεγάλη νικήτρια των φετινών Ευρωεκλογών, καθώς κατάφερε βαρυσήμαντες εκλογικές επιτυχίες, με σημαντικότερη όλων την άνετη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν επί του του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της κ. Λεπέν κατάφερε να καταγράψει ποσοστό ύψους 32,4%, έναντι μόλις 15,2% του κυβερνώντος κόμματος του κ. Μακρόν. Η μεγάλη ήττα που υπέστη μάλιστα οδήγησε τον πρόεδρο Μακρόν να ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου. «Δεν μπορώ στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζοντας την ήττα του.

Πέραν της Γαλλίας όμως, η ακροδεξιά καταγράφει υψηλά ποσοστά και στις υπόλοιπες μεγάλες χώρες της Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.

Στη Γερμανία, η κεντροδεξιά οδεύει προς μια άνετη νίκη, με το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) να έρχεται δεύτερη και να αφήνει τους Σοσιαλιστές του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην τρίτη θέση.

Η ακροδεξιά αναμένεται επίσης να κερδίσει στην Ουγγαρία, εκεί όπου ο Όρμπαν συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Παράλληλα στην Ολλανδία, το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς βρίσκεται στη δεύτερη θέση, καταφέρνοντας να εκλέξει τον ίδιο αριθμό Ευρωβουλευτών με τη συμμαχία της κεντροαριστεράς και των πρασίνων που βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Για πρώτη φορά, μπροστά το ακροδεξιό FPÖ στην Αυστρία

Την ίδια ώρα το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στην Αυστρία.

Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση. Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι.

Η κατανομή των εδρών

Αυτή η άνοδος αποτυπώνεται, όπως είναι φυσικό, και στις έδρες των πολιτικών ομάδων στην προσεχή σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.ύμφωνα με τις προβλέψεις το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει κυρίαρχο, διευρύνοντας τις έδρες του από τις 177 στις 187.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένεται να καταγράψουν οι δύο υπερ-συντηρητικές παρατάξεις (ECR και ID), αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 20 έδρες συνδυαστικά.

Αντιστοίχως, μεγάλη είναι η πτώση των Πρασίνων, αλλά και της ομάδας Renew Europe, στην οποίαν ανήκει, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, Renaissance.

Ειδικότερα ανά παράταξη:

  • Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 187 (+10)
  • Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: 135 (-4)
  • Renew Europe Group: 90 (-13)
  • Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR: 71 (+2)
  • Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας ID: 67 (+18)
  • Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: 55 (-17)
  • Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL: 35 (-2)
  • Μη εγγεγραμμένοι: 80 (+19)