Πολύ άσχημα τα μαντάτα της ευρωκάλπης για Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία. Θετικά και ισορροπημένα τα αποτελέσματα στην Ιβηρική (Ισπανία, Πορτογαλία), όπου η ακροδεξιά ήρθε τρίτο κόμμα, και στην Πολωνία η οποία «επιβεβαιώνει την φιλοευρωπαϊκή της στροφή», είναι το πρώτο σχόλιο που κάνει στο Βήμα για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, καθηγητής του Freie Universität του Βερολίνου και ερευνητής για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Οι ακραίοι ανεβαίνουν αλματωδώς στη Γερμανία. Η χώρα εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής κρίσης. Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδείχθηκε δεύτερο σε παν-γερμανικό επίπεδο, κόντρα στις προβλέψεις που του έδιναν την τρίτη θέση και πρώτο στην πρώην Ανατολική Γερμανία όπου συγκέντρωσε ποσοστό 27%. Πρόκειται για χαστούκι σε όλες τις πολιτικές ελίτ της χώρας» υπογραμμίζει ο κ. Γρηγοριάδης.

«Η οικονομία της Γερμανίας μπορεί να είναι ανθηρή και να έγινε η τρίτη παγκοσμίως (το 2014-2022), αλλά οι ανισότητες οξύνθηκαν κυρίως σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά που επλήγησαν και από τη μετανάστευση. Από αυτούς ψάρεψαν οι ακραίοι. Η ψήφος ήταν εκδικητική στη Γερμανία, όπως και πανευρωπαϊκά», προσθέτει διαβλέποντας ότι η τρικομματική κυβέρνηση του Βερολίνου θα καταρρεύσει – χωρίς να καταφεύγει όμως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως η Γαλλία μετά το θρίαμβο της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν.

Η πανευρωπαϊκή ενίσχυση της Ακροδεξιάς (Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά.) «οφείλεται στη δυσαρέσκεια για τις οικονομικές πολιτικές», εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης. «Το μήνυμα είναι “περισσότερη οικονομία”. Δεν πήγαν οι ψηφοφόροι ιδεολογικά προς την Ακροδεξιά. Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία», συνοψίζει.