Μια παραγγελία καφέ μπορεί να είναι ένα είδος αποκρυπτογράφησης της προσωπικότητας του ατόμου. Οι λάτρεις του μαύρου καφέ είναι σκληροπυρηνικοί. Του απλού εσπρέσο εκλεπτυσμένοι. Έπειτα υπάρχουν και εκείνοι που δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Υπεράνθρωποι; Εξωγήινοι;

Ή ίσως απλά ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε. Αυτές τις μέρες, όλο και περισσότερα δημόσια πρόσωπα διακηρύσσουν περήφανα ότι απέχουν και λένε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικοί. Το σούπερ μόντελ, Ζιζέλ Μπούντχεν, ξεκινάει το πρωινό της με νερό σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι και κέλτικο αλάτι. Ο σταρ του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέγει ένα smoothie. Η ηθοποιός Σίντνεϊ Σουίνι δήλωσε ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ καφέ. Ο επενδυτής και τηλεπερσόνα Μαρκ Κιούμπαν πίνει ντεκαφεϊνέ αντί της αυθεντικής ποικιλίας.

«Νομίζω ότι ο ύπνος είναι ο νέος καφές», δήλωσε ο Μπράιαν Τζόνσον, ιδρυτής της πλατφόρμας πληρωμών Braintree Venmo και του διατροφικού προγράμματος Blueprint, ο οποίος εργάζεται πάνω σε τρόπους επιβράδυνσης και αντιστροφής της γήρανσης. «Αναδύονται νέες κοινωνικές νόρμες». Αντί να στραφεί στην καφεΐνη όταν αντιμετώπισε πρόσφατα τζετ λαγκ, έκανε κρυοθεραπεία για τρία λεπτά.

Μέσα σε μια έκρηξη ευεξίας, οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους για να ζωντανέψουν χωρίς το άγχος και τις κρίσεις πανικού που μπορεί να συνοδεύουν ένα φλιτζάνι με χαρμάνι καφέ.

Η Li Haslett Chen, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας διαδικτυακών αγορών Howl, εγκατέλειψε τον καφέ πριν από τρεις μήνες. Αν και συνήθιζε να πίνει έναν καπουτσίνο το πρωί και μαύρο καφέ το απόγευμα, διαπίστωσε ότι είχε αρχίσει να γίνεται πιο νευρική και κουρασμένη. Τα συμπτώματα της διακοπής; «Μόνο γκρίνια».

«Δεν είμαι σεμνότυφη σε σχέση με αυτό», δήλωσε. «Για μένα, το θέμα είναι να ακούω τι θέλει το σώμα μου. Μερικές φορές αυτό είναι ένας καπουτσίνο από πλήρες γάλα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι η υπερβολική καφεΐνη». Τα πρωινά, πίνει τώρα σαμαχάν, ένα αγιουρβεδικό τσάι από τη Σρι Λάνκα που ανακάλυψε σε ένα σπα στο Κιότο.

Αφού μεγάλωσε πίνοντας τσάι στην Κίνα, η Haslett Chen μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ανακάλυψε ότι ο καφές ήταν ένα κοινωνικό φαινόμενο. Τώρα, λέει, «αυτή η κουλτούρα αλλάζει».

Τα προνόμια της εγκατάλειψης

Ο καφές μας ταρακούναγε πριν καν υπάρξουν τα ξυπνητήρια, όμως έχουμε περάσει από πολλές φάσεις κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, όπως το να βάζουμε βούτυρο στις κούπες μας, να λέμε παραγγελίες που θα μπορούσαν να γίνουν και γλωσσοδέτες, ή την συνήθεια να αγοράζουμε φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ, η οποία έδινε έμφαση στην προσεκτική προμήθεια από το καφεκοπτείο και ενδεχομένως και στον ύπνο μέχρι να ολοκληρωθεί η εκχύλιση του καφέ με τη μέθοδο του «pour over». Ο κοινός παρονομαστής για όλα αυτά – ο καφές.

«Ένα από τα πιο ξενέρωτα πράγματα σε μένα είναι ότι δεν πίνω καφέ», δήλωσε πέρυσι η ηθοποιός και παραγωγός Μίντι Κόλινγκ στην Wall Street Journal. «Λατρεύω την τελετουργία του και αγαπώ την όμορφη τέχνη του καπουτσίνο, οπότε αισθάνομαι πραγματικά αποκλεισμένη από ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας. Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι καχύποπτοι απέναντί μου, κι εγώ θα ήμουν».

Η Κάμιελ Ίρβινγκ, αντιπρόεδρος της Uber, διαπιστώνει ότι όταν λέει στους ανθρώπους ότι δεν πίνει καφέ, οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ένα μείγμα έκπληξης και φθόνου. Κάποιοι, λέει, ρωτούν: «Πώς επιβιώνεις;».

Η Ίρβινγκ σχολίασε ότι μεγαλώνοντας, ο καφές άρχισε να διαταράσσει περισσότερο τον ύπνο της. Τώρα κοιμάται καλύτερα, γυμνάζεται πιο συστηματικά και τρώει πιο υγιεινά. Πίνει μόνο νερό το πρωί.

Ούτε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έχει πιει ποτέ στη ζωή του καφέ. Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει, ένας εκπρόσωπος του σκηνοθέτη δήλωσε: «Ο Στίβεν δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης καφεΐνης στον οργανισμό του».

Από τότε που η αλυσίδα Blank Street Coffee εισήγαγε τη φετινή άνοιξη ένα μενού matcha, αυτά τα ποτά πράσινου τσαγιού έχουν γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία της. Οι πωλήσεις που δεν αφορούν τον καφέ έχουν ήδη αυξηθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Πέρυσι, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Threads, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, μοιράστηκε ότι η καθημερινή του πρόσληψη καφεΐνης είναι «μηδέν» και ότι η ρουτίνα του αφορά την προπόνηση στις μεικτές πολεμικές τέχνες, την κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών και τον ύπνο από 7 έως και 8 ώρες τη νύχτα.

«Δεν πίνω καφέ. Απλά μου κάνει κάτι», δήλωσε η ηθοποιός και καλλιτέχνιδα Τζούλια Φοξ σε συνέντευξή της στην Wall Street Journal φέτος την άνοιξη. «Μπαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλό μου και μετά είμαι τσιτωμένη».

Πέρα από το μπρίκι

Για ένα διάστημα, ο Γκράχαμ Γουίβερ, ιδρυτής της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων Alpine Investors, κουβαλούσε μαζί του ένα σακίδιο με μπουκάλια κόκα-κόλα διαίτης, ώστε να μπορεί να αρπάξει ένα μόλις αρχίσει να καταρρέει. Προσπάθησε και απέτυχε αρκετές φορές να σταματήσει να πίνει καφέ πριν τελικά το κάνει.

Τώρα, είπε, «κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν αρχίσω να διαπιστώνω ότι η ενέργειά μου χάνεται, θα πιω νερό, θα περπατήσω, θα πάρω έναν μικρό υπνάκο».

Η καφεΐνη έχει συνδεθεί με σωματικά οφέλη, όπως η επιπλέον ώθηση στις προπονήσεις και ενδεχομένως η πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης. Όσοι δεν καταναλώνουν καφέ δεν έχουν πρόβλημα με τις πιθανές επιπτώσεις.

Όταν ο Σέιν Χιθ σταμάτησε για πρώτη φορά να πίνει καφέ, το αισθάνθηκε σαν μια ανωμαλία. «Ζούσα σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα του “Αλλά πρώτα ο καφές”», σχολίασε, σημειώνοντας ότι κάποιοι άνθρωποι φορούν ακόμα και μπλουζάκια με το σύνθημα. Εργαζόταν στον κλάδο της τεχνολογίας, αισθανόταν αγχωμένος και δεν κοιμόταν καλά παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής που περιέγραψε: «Υιοθέτησα την κουλτούρα της βιασύνης, τη νοοτροπία του “κοιμήσου όταν πεθάνεις”. Βρήκα τον εαυτό μου να πίνει τόνους καφεΐνης ενώ ήμουν στη δουλειά».

Η αντικατάσταση του πρωινού του καφέ με ένα σπιτικό μείγμα που περιλαμβάνει κακάο, τσάι, μπαχαρικά και μανιτάρια οδήγησε τον Χιθ να ιδρύσει μια εταιρεία, την Mud/Wtr, το 2018 και να πουλάει τα ροφήματά του με βάση τα μανιτάρια. Ορισμένα από τα μείγματα έχουν μικρή ποσότητα καφεΐνης. Η Mud/Wtr άνοιξε πρόσφατα το πρώτο της καφέ, χωρίς καφέ, στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, το οποίο προσφέρει smoothies και ελιξίρια μαζί με μαθήματα γιόγκα και αναπνοής καθώς και αποδράσεις με βουτιές σε κρύα νερά.

«Για ένα διάστημα οι περισσότεροι κόμπαζαν για το πόσο λίγο κοιμούνταν. Για το πόσα πολλά μπορούσαν να κάνουν» λέει ο Χιθ. «Τώρα η τάση είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση: Πόσο φροντίζετε τον εαυτό σας; Αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια; Αισθάνεστε γεμάτοι ζωντάνια;»

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Lane Florsheim στο lane.florsheim@wsj.com