Παρέμβαση Τεμπονέρα – Κοτσακά: Ζητούν άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε ΠαΣοΚ, Νέα Αριστερά

Τι αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς - Συγκλίσεις ζητά και ο Νίκος Παππάς

Το εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της συζήτησης στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο για την αναγκαιότητα συμπόρευσης, συμμαχιών και συνεργασιών.

Το κεντρικό διακύβευμα είναι με ποιους όρους θα γίνει αυτή η συζήτηση, τι βαθμό αυτονομίας θα έχει ο κάθε πολιτικός οργανισμός εάν αποφασίσει να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία και κυρίως ποιος είναι ο στόχος.

Στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν πολλές διάσπαρτες φιλοδοξίες και πρέπει αυτές να τιθασευτούν μπροστά στο μείζον που είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου απέναντι στην κεντροδεξιά και δεξιά.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρέμβαση, σαν έτοιμη από καιρό για τους μυημένους και τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια, του Διονύση Τεμπονέρα μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και του Αντώνη Κοτσακά πρώην Υπουργού.

Τα δυο αυτά στελέχη προέβησαν σε κοινή δήλωση-παρέμβαση, αφού αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία, τονίζουν την ανάγκη πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό.

«Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων» σημειώνουν και αναφέρονται στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ προ μηνών με το ερώτημα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;

«Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική. Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες» τονίζουν και καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση με τους εξής πυλώνες:

1.Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο statusπου ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.

2.Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

3.Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimumσυμφωνίας.

4.Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

5.Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

«Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους. Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν» συμπληρώνουν.

Παππάς: Να ανιχνεύσουμε προγραμματικές συγκλίσεις

Σε αυτό το πλαίσιο και ο Νίκος Παππάς, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρεται στην ανάγκη για να υπάρξει μια συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση.
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, θέτει όμως τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο λέγοντας ότι αυτός έχει την πρώτη ευθύνη να πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις με ανοιχτά χαρτιά, πάνω στο τραπέζι.
Ο Ν. Παππάς προτείνει ως εκ τούτου να γίνει μία συγκροτημένη διαδικασία ανίχνευσης προγραμματικών συγκλίσεων με ορίζοντα και εκλογική σύγκλιση με την εξής ιδιαίτερη αναφορά (Παραπολιτικά fm): «Τα σενάρια που προϋποθέτουν καταστροφή δύο, τουλάχιστον, κομμάτων για να επανέλθει η αισιοδοξία στον προοδευτικό χώρο, είναι σενάρια που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.