Η Νέα Αριστερά δεν έφτασε στα εκλογικά ύψη που θα ήθελε. Ούτε καν τα άγγιξε. Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, το 2.4% δεν ήταν το προσδοκόμενo αποτέλεσμα για το κόμμα που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών και βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πρώτη στιγμή πάντως η ηγετική ομάδα παλεύει να εξηγήσει το τι συνέβη. Τι πήγε στραβά και από τον στόχο του 3.5% δεν συγκεντρώθηκαν καν 100.000 ψήφοι.

Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε αυτοκριτική. Η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, εκπροσώπου Τύπου, ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με ταυτόχρονες επιθέσεις σε Νέα Δημοκρατία, που «είναι ο βασικός χορηγός της ακροδεξιάς στη χώρα», και στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως αναμοχλεύει το ζήτημα των βουλευτικών εδρών.

Ο νεαρός βουλευτής ομολόγησε ότι όντως «το αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς είναι αρνητικό» και προσκάλεσε τους πάντες σε μια ειλικρινή συζήτηση χωρίς δικαιολογίες «για να αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει».

«Κάποιοι πρέπει να ξεβολευτούν»

Εστίασε στο ότι η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου αναλώθηκε σε «ανοησίες» και όχι στα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας, «κάτι που σίγουρα βόλευε την κυβέρνηση», ωστόσο ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «ο χώρος της Αριστεράς είναι συνολικά σε κρίση».

Παραδέχθηκε μάλιστα πως «είμαστε κομμάτι αυτής της κρίσης», η έξοδος από την οποία δεν χωρά «μέσους όρους και τη λογική να είναι όλοι χαρούμενοι». Απαιτεί κάποιοι «να ξεβολευτούν», απαιτεί «κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα». Διαφορετικά το πολιτικό κενό που αφήνει η Αριστερά «θα το καλύψει η άκρα δεξιά».

«Ο κατακερματισμός είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία της κρίσης. Η ρίζα της κρίσης είναι στην απουσία εναλλακτικής και στο πολιτικό περιεχόμενο. Εκεί πρέπει να εργαστούμε και εκεί στο τέλος θα μετρηθούμε» κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος προαναγγέλοντας τις εξελίξεις που θα έρθουν το προσεχές διάστημα.

Εξελίξεις στις οποίες ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχει θέση από τη στιγμή που εισέρχεται «σε έναν νέο κύκλο εσωτερικών αντιπαραθέσεων, όποτε η λάσπη και οι επιθέσεις στην Νέα Αριστερά αποτελούν για αυτούς μια βολική λύση».