H νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ταυτόχρονα η καθίζηση του Εμμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές χρειάστηκαν μόλις μερικά λεπτά. Την ώρα που το ΕΛΚ πανηγύριζε την άνοδο των ποσοστών (184 έδρες με βάση την τελευταία ανανέωση στις 3.30 Ελλάδας), ο Γάλλος πρόεδρος έβλεπε τις δημοσκοπήσεις να γίνονται ο εφιάλτης της πραγματικότητας και τη Μαρίν Λεπέν να αλώνει τα ποσοστά με 32% χωρίς να αφήνει περιθώρια «Αναγέννησης» (Renaissance) με το μόλις 15% που έλαβε ο Μακρόν.
Ανοδος της Ακροδεξιάς
Συνολικά στην ΕΕ η ακροδεξιά κατέγραψε άνοδο αλλά όχι την αλματώδη ενίσχυση που έδειχναν ορισμένες προβλέψεις. Το ID με βάση τα τελευταία στοιχεία λαμβάνει 58 έδρες, χωρίς πια το γερμανικό AfD το οποίο «εκδιώχθηκε» από την πολιτική ομάδα πριν από τις εκλογές.
Ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε εκλογές με τον πρώτο γύρο να πραγματοποιείται δύο μόλις ημέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου (27 και 28), η οποία αναμένεται να αναδείξει τον/την υποψήφιο/α πρόεδρο για την Κομισιόν.
Προς 2η θητεία της η Ούρσουλα
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) σε ερώτηση του Βήματος για το εάν είναι πεπεισμένη ότι μετά τα αποτελέσματα για το νέο ΕΚ μπορεί να λάβει τις απαιτούμενες ψήφους για μια δεύτερη θητεία απάντησε: «Είμαι πεπεισμένη, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά μπροστά μου», ενώ αναφορικά με τα αυξημένα ποσοστά του ΕΛΚ και την παραμονή στην πρώτη θέση, σημείωσε ότι «με αυτή την πλειοψηφία έρχεται η ευθύνη να ξεκινήσουμε τα απαραίτητα βήματα για να οικοδομήσουμε μία πλειοψηφία για ισχυρή Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο σοσιαλιστής Νίκολας Σμιτ στις δηλώσεις του μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών υπογράμμισε ότι το S&D θα συνεργαστεί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.
Τα ποσοστά όπως διαμορφώνονται μέχρι αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να «χαρίσουν» μία δεύτερη θητεία στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διότι για παράδειγμα εάν έπαιρνε θετικές ψήφους από το ΕΛΚ, τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους του Renew θα συγκέντρωνε 403 ψήφους με δυνατότητα για διαρροές αφού για να εκλεγεί χρειάζεται 361 ψήφους.
Η περίπτωση της Ουγγαρίας
Ιδιαίτερα σχολιάστηκε, η δεύτερη θέση που έλαβε στην Ουγγαρία το κόμμα Tisza του Πίτερ Μαγκιάρ, ο οποίος αποχώρησε από το Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν σχηματίζοντας τον δικό του συνδυασμό και λαμβάνοντας 31% μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από την σύστασή του. Σημειωτέον, η Ουγγαρία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υψηλά ακροδεξιά ποσοστά και στο Βέλγιο
Στο Βέλγιο τέλος, οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινούν, άγνωστο όμως είναι το πόσο θα διαρκέσουν και εάν σπάσουν το προηγούμενο ρεκόρ των σχεδόν 600 ημερών. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, όπως είπε με δάκρυα στα μάτια, από σήμερα Δευτέρα είναι «απερχόμενος» και κάλεσε για σχηματισμό συνασπισμού το συντομότερο αφού καταβαραθρώθηκε στην αναμέτρηση για ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στο Βέλγιο, την επόμενη ημέρα των εκλογών πάντα ο πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά. Στη Βαλλονία, η κεντροδεξιά υπερίσχυσε, ενώ στη Φλάνδρα το ακροδεξιό Vlaams Belang δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση, σημειώνοντας όμως υψηλά ποσοστά για τα δεδομένα του Βελγίου.