Από το βράδυ της Κυριακής, μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, έχει αρχίσει η άτυπη μάχη της ανάγνωσής τους. Άτυπη διότι δεν κρίνουν κάτι επί της ουσίας εντός των συνόρων και ούτε προέκυψαν άμεσες πολιτικές εξελίξεις από τα ποσοστά της κάλπης.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα οποία δεδομένα αποτυπώνονται από τα ποσοστά και τους απόλυτους αριθμούς της εκλογικής διαδικασίας. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία τόσο από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2019, όσο και από τις Βουλευτικές του περασμένου Ιουνίου.

Πρώτα απ’ όλα είναι δεδομένη η απογοήτευση του κόσμου. Η αποχή ξεπέρασε τελικά το 58%, ενώ συνολικά ψήφισαν κάτι παραπάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες. Αυτό μεταφράζεται σε αντιστροφή των ποσοστών που υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια. Τότε η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 58% με την αποχή να είναι στο 41%.

Τα ποσοστά που γλυκαίνουν την εικόνα

Το πρώτο εύκολο στοιχείο που μπορεί να επικεντρωθεί κάποιος είναι τα ποσοστά των κομμάτων. Για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε τελικά λίγο πάνω από 28% την ώρα που στις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν στο 33% και στις βουλευτικές τον περσινό Ιούνιο στο 41%.

Την ίδια ώρα μπορεί να σταθεί κάποιος στην πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στην άνοδο εκείνων του ΠαΣοΚ και αυτών της Ελληνικής Λύσης και του ΚΚΕ. Φυσικά ειδική μνεία αξίζει και το ποσοστό της Αφροδίτης Λατινοπούλου που ξεπέρασε το 3% την ώρα που στις περσινές βουλευτικές εκλογές ήταν στο 0,43%.

Οι ψήφοι δείχνουν την εικόνα

Αν κάποιος θέλει να κοιτάξει πιο καθαρά τη γενικότερη εικόνα θα πρέπει να σταθεί στα κομμάτια των ψήφων. Στις τρεις αυτές εκλογικές διαδικασίες μεγαλύτερη συμμετοχή είχαμε στις Ευρωεκλογές του 2019 όταν η ΝΔ έπεισε 1.873.137 πολίτες να την ψηφίσουν.

Τον Ιούνιο του όταν και ψήφισαν περίπου 700.000 λιγότεροι, όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κατάφερε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών αφού έπεισε 2.115.322 πολίτες. Τα πράγματα δεν είναι όμως το ίδιο ρόδινα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αφού πήρε ένα εκατομμύριο ψήφους λιγότερες. Αν κάποιος το μετατρέψει σε απόλυτο νούμερο η ΝΔ θα έπρεπε να χάσει περίπου 200.000  ψήφους, σε σχέση με τον στόχο του 33%, με τις κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι οι χαμένες ψήφοι πήγαν στην «αποχή» και όχι σε κάποιο άλλο κόμμα.

Αυτό επιβεβαιώνεται θεωρητικά και από τις ψήφους που πήραν τα κόμματα εκ δεξιών της, όχι όμως και από την αναλογική των ποσοστών. Μπορεί σε απόλυτα ποσοστά δεξιότερα της ΝΔ οι συνδυασμοί να σημείωσαν αύξηση των ποσοστών τους, όχι όμως και σε ψήφους. Μάλιστα, είχαν μείωση. Στις βουλευτικές εκλογές του 2023, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Φωνή Λογικής συγκέντρωσαν 690.884 ψήφους, την ώρα που τώρα έπεισαν 664.054 ψηφοφόρους με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να έχει τη μερίδα του Λέοντος.

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ πήγε προς τα δεξιά της σε αυτή την εκλογική διαδικασία θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, αφού αναλογικά η μείωση θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη.

Η Ελληνική Λύση ήταν και το μοναδικό κόμμα από αυτά που βρίσκονται στη Βουλή που κατάφερε να αυξήσει τόσο το ποσοστό του όσο και τους ψηφοφόρους του. Αναλογικά με τη συμμετοχή και άλλοι μπορούν να ισχυριστούν ότι ανήκουν στους κερδισμένους όχι όμως και στον απόλυτο αριθμό των ψήφων.

Η σύγκριση των ποσοστών

Η σύγκριση των ψήφων