Η νέα Ευρωβουλή είναι γενικώς πιο δεξιά από την προηγούμενη: τόσο το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) όσο και οι ακροδεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) αύξησαν τις έδρες τους. Είναι και πολύ πιο ακροδεξιά, καθώς αν στους ευρωβουλευτές των ECR και ID προσθέσουμε τους «ανένταχτους» ακροδεξιούς, όπως τους ευρωβουλευτές της γερμανικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) ή του Fidesz, του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που δεν ανήκουν σε κάποια ευρωομάδα, τότε το μπλοκ των ακροδεξιών – αν καταφέρουν να σχηματίσουν μπλοκ – θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρωβουλή (μετά το ΕΛΚ).

Η νικήτρια Τζόρτζια Μελόνι

REUTERS/Alberto Lingria

Η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών 2024 είναι η Τζόρτζια Μελόνι. Ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στο πρόσωπό της και έχοντας δώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την ίδια, η ιταλίδα πρωθυπουργός βγαίνει ενισχυμένη, όχι μόνο εντός της χώρας της, όπου τα Αδέρφια της Ιταλίας (FdI) ήρθαν πρώτα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου η Μελόνι μπορεί να συνεργαστεί, κατά περίπτωση, είτε με το ΕΛΚ είτε με τους ακροδεξιούς και να επηρεάσει, με αυτό τον τρόπο, την κατεύθυνση του θα πάρει η ΕΕ την επόμενη πενταετία.

Η νικήτρια Μαρί Λεπέν

Κερδισμένη των ευρωεκλογών είναι και η Μαρίν Λεπέν. Η Εθνική Συσπείρωση (RN) έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της στη Γαλλία όμως πρέπει να ξαναθέσει τον εαυτό της στην κρίση του γαλλικού λαού, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τις 30 Ιουνίου. Αν επαληθευτεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις βουλευτικές, ο Μακρόν θα ολοκληρώσει την δεύτερη και τελευταία προεδρική θητεία του με μια άβολη «συγκατοίκηση» με την Εθνική Συσπείρωση στην πρωθυπουργία. Η Λεπέν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027 ενώ ο επικεφαλής της λίστας της Εθνικής Συσπείρωσης στις ευρωεκλογές, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, καθιερώνεται ως το ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής ακροδεξιάς.

Κερδισμένος των ευρωεκλογών είναι κατά κατά κάποιον τρόπο και ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν, επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας που ήρθε τρίτη στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, μια ανάσα από την Αναγέννηση, το κόμμα του Μακρόν (14% έναντι 14,5%). Ο Γκλυκσμάν, που εκπροσωπεί το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, άφησε πίσω του την αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν (10%), με την οποία συνεργάζεται στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής και, κυρίως, εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ο Γκλυκσμάν θα έχει μεγαλύτερο λόγο εντός της κεντροαριστερής-αριστερής συμμαχίας που έχει σχηματίσει με τον Μελανσόν ενώ μέχρι χθες συνέβαινε το αντίθετο.

Η χάρτης της ακροδεξιάς Ευρώπης

Εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία όπου σάρωσε, η ακροδεξιά τα πήγε πολύ καλά στην Αυστρία, όπου ήρθε πρώτο το Κόμμα της Ελευθερίας παίρνοντας «φόρα» για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα το φθινόπωρο, στη Γερμανία όπου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήρθε δεύτερη ξεπερνώντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς παρά τα σκάνδαλα που βάρυναν την AfD πριν τις ευρωεκλογές, στην Πολωνία όπου το ακροδεξιό κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (PiS) ήρθε δεύτερο αλλά με ελάχιστα μικρότερο ποσοστό από το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εδραίωσε την πρώτη θέση που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, και στην Ουγγαρία όπου το ακροδεξιό κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν ήρθε πρώτο (αν και ο ίδιος απειλείται από την άνοδο του κεντροδεξιού Πέτερ Μαγιάρ).

Οι μεγάλοι χαμένοι και οι νέες συμμαχίες

Τα πράσινα και τα φιλελεύθερα κόμματα ανήκουν στους μεγάλους χαμένους των ευρωεκλογών (π.χ. Γερμανία, Γαλλία). Παρόλα αυτά στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και στο προηγούμενο, η άτυπη συμμαχία του δεξιού ΕΛΚ με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και τους κεντρώους-φιλελεύθερους της Renew Europe διατηρεί την πλειοψηφία. Οι τρεις αυτές ευρωομάδες συνεργάστηκαν στην προηγούμενη ευρωβουλή σε πολλά ζητήματα, από την εκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Επιτροπής μέχρι την ψήφιση μεγάλων νομοσχεδίων. Στη νέα ευρωβουλή όμως η συνεργασία αυτή μπορεί να «διεμβολιστεί» από την ECR, την ευρωομάδα στην οποία ανήκουν οι «ήπιοι» ακροδεξιοί, όπως η Μελόνι.

Τέλος οι χθεσινές ευρωεκλογές έδειξαν πολύ καθαρά πόσο πολύ επηρεάζουν την εθνική πολιτική σκηνή στα κράτη-μέλη. Στη Γαλλία, το κακό αποτέλεσμα του κόμματος του Μακρόν ανάγκασε τον γάλλο πρόεδρο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο παραιτήθηκε αφού το κόμμα του κατατροπώθηκε στις ευρωεκλογές.