Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπως τον γνωρίσαμε ολοκλήρωσε τον κύκλο του χθες το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Από σήμερα το πρωί αρχίζει η εποχή του Στέφανου Κασσελάκη και ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εισέρχεται σε μια άλλη περίοδο: αυτή του Στ. Κασσελάκη που πλέον έχει κερδίσει χρόνο και ετοιμάζεται για μεγάλες αλλαγές στον ευρύτερο κομματικό μηχανισμό.

Η επισήμανσή του, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, έδειξε ότι το κόμμα αλλάζει εν κινήσει. Το είπε ανοικτά εξάλλου με την συγκεκριμένη φράση, ενώ φώτισε και το μονοπάτι της επόμενης περιόδου με την αναφορά, ότι οι πολίτες του έδωσαν εντολή για να διαμορφώσει κυβερνητική εναλλακτική πρόταση.

Μεγάλες αλλαγές

Πως θα γίνει αυτό; Με τις μεγάλες αλλαγές που θα έρθουν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί μετά τα χθεσινά αποτελέσματα να επικαλείται την επικυριαρχία του στον κεντροαριστερό χώρο. Διαφορετικά θα μιλούσε ο Στ. Κασσελάκης από σήμερα το πρωί εάν το κόμμα του συγκέντρωνε ποσοστό κοντά στο 20% και είχε μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ. Αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Ο Στ. Κασσελάκης βέβαια πανηγυρίζει. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο επειδή κέρδισε χρόνο επί της ουσίας ώστε να κάνει πράξη τις αλλαγές που ήθελε. Πρώτος σταθμός θα είναι το καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου και βέβαια με τις αλλαγές και σε άλλα πόστα. Εκ των πραγμάτων, όσο και εάν δεν αρέσει σε πολλά κεντρικά στελέχη, το κόμμα εισέρχεται στην εποχή Κασσελάκη και μένει να φανεί κατά πόσο οι ίδιοι θα αποδεχθούν ή θα αντιδράσουν για τις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα. Ο στενός του συνεργάτης ο βουλευτής Πέτρος Παππάς το είπε ανοικτά (Μέγκα), ότι στο συνέδριο θα προβάλλουμε ένα ανοικτό προσκλητήριο για νέα όργανα και θεσμούς.

Πρωτοβουλίες και όχι κάλεσμα

Ο ίδιος και η ηγετική του ομάδα λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηγεμονεύσει στον ευρύτερο χώρο καθώς έχει την πρωτοκαθεδρία. Βέβαια αυτό θα μπορούσε κανείς να το σημειώσει και να το προβάλλει με ένταση, εάν η διαφορά από το ΠαΣοΚ ήταν μεγάλη και ο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγιζε το 20% ή έστω το ποσοστό του Ιουνίου 2023. Παραδέχονται όμως πως θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα στις ιδιωτικές τους συζητήσεις πολλά στελέχη, αν και οι πιο σκληροί υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, οι «κασσελίστας», μιλάνε για επιτυχία. Προσκλητήριο και καλέσματα δεν θα γίνουν σε κεντρικό επίπεδο, ούτε στις ηγεσίες, αλλά θα υπάρξει μια ευρύτερη συζήτηση στη βάση.

Δεν έπεισε

Το επιχείρημα περί επιτυχίας ουσιαστικά προέταξε και ο Στ. Κασσελάκης, που όμως είδε, αν και δεν το είπε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να καρπωθεί την τεράστια φθορά της κυβέρνησης και την σημαντική της πτώση. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους δυσαρεστημένους πολίτες ώστε να τους πείσει να προσέλθουν στην κάλπη. Η στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας, ειδικά με όσα έγιναν με το πόθεν έσχες, δεν του έδωσαν καθόλου πόντους. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει, ενώ και σε αρκετές περιφέρειες το ΠαΣοΚ πήρε τη δεύτερη θέση.

Ο Στ. Κασσελάκης είπε στις δηλώσεις του για κίνημα που άντεξε και εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως «από εδώ και πέρα μόνο πάνω έχει να πάει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μένει να φανεί και υπάρχει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εκτός και εάν προκύψει κάτι.

Κέρδισε χρόνο

Αρκετά ειλικρινής ο Στ. Κασσελάκης το είπε χθες το βράδυ, ότι ο ελληνικός λαός του έδωσε χρόνο να κτίσει κυβερνητική πρόταση και να το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει συντονισμένη δουλειά σε προγραμματικό επίπεδο και θα δοθούν ρόλοι σε νέα πρόσωπα με ότι αυτό σημαίνει για τα παλαιότερα.

Η κριτική της Γεροβασίλη και το ποσοστό της Αρτας

Η πρώτη σημαντική διάσταση κριτικής δόθηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Αρτας, Όλγα Γεροβασίλη. Η πρώην υπουργός είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένη και από τις ευρωεκλογές ανέφερε πως δεν υπάρχουν νικητές και είναι όλοι ηττημένοι. Ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ είπε (Σκάι) πως θα ήθελε ένα μεγαλύτερο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποτελέσει την εναλλακτική στη διακυβέρνηση της χώρας. Η συλλογιστική της Γεροβασίλη βρίσκει υποστηρικτές στην Κ.Ο. και σε αυτή τη λογική θα κινηθούν και άλλα στελέχη τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της κριτικής που θα γίνει στην ηγεσία. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην εκλογική περιφέρεια της Αρτας, όπου εκλέγεται η Ολγα Γεροβασίλη και είναι η πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του πρώτου ξαδέλφου του και υποψήφιου ευρωβουλευτή Γιώργου Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά, έχοντας μικρή διαφορά με τη ΝΔ. Και ήταν η μοναδική εκλογική περιφέρεια, καθώς σε άλλες 32 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ κατετάγη τρίτο, τέταρτο ακόμα και πέμπτο κόμμα, γεγονός που προβληματίζει πολλούς.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τρίτος σε 20 εκλογικές περιφέρεις: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Β΄ Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Σάμο και Χίο. Σε 10 εκλογικές περιφέρειες ήρθε τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ: Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κιλκίς, Λέσβος, Πέλλα, Σέρρες, Φλώρινα και Χαλκιδική. Στους νομούς Ροδόπης και Πιερίας ήρθε πέμπτος.