Άνοδο της Ακροδεξιάς, που όμως ήρθε δεύτερη μετά την Κεντροαριστερά, έδειξαν τα exit polls στην Ολλανδία, της πρώτης χώρας στην ΕΕ που πήγε στις κάλπες για τις ευρωεκλογές, την Πέμπτη. Έχοντας στα πανιά του ούριο άνεμο από τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές πριν από επτά μήνες, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκεερτ Βίλντερς λαμβάνει τις επτά από τις 31 έδρες της Ολλανδίας.

Η κεντροαριστερή συμμαχία Εργατικού Κόμματος και Πρασίνων έρχεται πρώτη με οκτώ έδρες.

Τα αποτελέσματα των ολλανδικών exit polls

Συμμαχία Εργατικών/Πράσινων Αριστεράς (PvdA/GL): 21,6%

Ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders: 17,7%

VVD: 11,60%

Τα exit polls επιβεβαιώνουν την τάση που είχε καταγραφεί στην τελική ευθεία πριν από τις κάλπες: το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Κεντροαριστεράς και Ακροδεξιάς που, πάντως, σημειώνει μεγάλα κέρδη καθώς στις ευρωεκλογές του 2019 δεν είχε λάβει καμία έδρα. Αυτό αποδίδεται αφενός στην ανησυχία που προκαλεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ακροδεξιάς στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αφετέρου στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις του PVV με τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους του (το αγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC) που δεν έχουν ακόμη καταλήξει στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ακροδεξιός Γκεερτ Βίλντερς βρέθηκε στην κορυφή στις εθνικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο και βρίσκεται στο δρόμο για την ολοκλήρωση μιας κυβέρνησης συνασπισμού, φαίνεται περισσότερο σαν ένα πισωγύρισμα για την ευρύτερη ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Είναι επίσης μια δικαίωση του Εργατικού Φρανς Τίμερμανς, πρώην μεγάλης φυσιογνωμίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σχημάτισε μια κεντροαριστερή συμμαχία με το κόμμα των Πρασίνων, με τα δύο κόμματα τώρα να αναμένεται να λάβουν τέσσερις έδρες το καθένα.