Ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ανακοίνωσε την παραίτησή του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς μια αληθινή νίκη», δήλωσε, «Για αυτόν τον λόγο αποχωρούμε από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης σήμερα, με βαριά καρδιά, αλλά ολόψυχα». Ο Γκαντζ κάλεσε στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ορίσει ημερομηνία εκλογών, προσθέτοντας: «μην αφήσετε το έθνος μας να διαλυθεί».

Ο Μπένι Γκαντζ αναμενόταν να ανακοινώσει την αποχώρησή του το Σάββατο, ωστόσο την ανέβαλε λόγω της -επιτυχούς- επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα.

Η απάντηση Νετανιάχου

Μετά την παραίτηση του Μπένι Γκαντζ από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε στο X και τον κάλεσε να μην εγκαταλείψει τη μάχη, λέγοντας ότι «δεν είναι η ώρα» – «είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Τι μέλλει γενέσθαι

Με την αποχώρηση του Γκαντζ τώρα, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο συστάθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό τον Νετανιάχου, είναι πιθανό να διαλυθεί, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο Γκαντζ, ο οποίος ήταν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου για οκτώ μήνες, θεωρείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν και πολλές άλλες δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις ως μετριοπαθής.

Σύμφωνα με το Axios, η αποχώρησή του είναι πιθανό να αυξήσει την αμερικανική και διεθνή πίεση στον Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου θα κυριαρχείται πλέον ακόμη περισσότερο από τους υπερεθνικιστές υπουργούς Μπεν Γκβιρ και Σμότριχ, οι οποίοι πιθανότατα θα αυξήσουν την πίεση στον πρωθυπουργό να υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή προσέγγιση στη Γάζα, να λάβει μέτρα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.