Σαφές προβάδισμα για τους Χριστιανοδημοκράτες δείχνουν τα exit poll από τη Γερμανία, όπου οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος).

Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU έχει βγει ξεκάθαρη νικήτρια, με 29,5-30% των ψήφων, κερδίζοντας έτσι ένα εμφατικό προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων.

Η ακροδεξιά με το κόμμα Alternative für Deutschland (AfD) έχει σημειώσει επίσης σαφή κέρδη, με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να δείχνουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει 16-16,5%, σε σύγκριση με 11% που συγκέντρωσε πριν από πέντε χρόνια.

Αυτό θα τοποθετούσε το ακροδεξιό AfD μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι επί του παρόντος εκτιμάται ότι έχουν συγκεντρώσει 14%, ποσοστό ακόμη χειρότερο από το ιστορικά χαμηλό τους αποτέλεσμα του 2019.

Αντίστοιχα και οι Πράσινοι φαίνεται ότι είχαν πολύ κακή απόδοση, καθώς συγκεντρώνουν μόλις 12-12,5 % των ψήφων, έναντι 20,5% το 2019, όταν και είχαν το δεύτερο ισχυρότερο αποτέλεσμα.

Παράλληλα η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) φαίνεται να συγκεντρώνει 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 5% και η Αριστερά με 2,8%.

Εν ολίγοις, και τα τρία κόμματα του συνασπισμού του Όλαφ Σολτς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, φαίνεται να έχουν δεχτεί πλήγμα από τους ψηφοφόρους.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε στο 64%, έναντι 61% το 2019.

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο ΓΓ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Κ. Λίνεμαν

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».