Η μεγάλη έκπληξη στις φετινές Ευρωεκλογές ήρθε από τον Φειδία Παναγιώτου, έναν 24χρονο YouTuber χωρίς πολιτική εμπειρία, που «σάρωσε» στην Κύπρο.

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που ανεδείχθη τρίτη δύναμη στη Μεγαλόνησο;

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Ο Φειδίας είναι γιος παπά, χωρίς σπουδές και ακαδημαϊκά «προσόντα», που όμως έχει χαράξει την δική του πορεία χτίζοντας καριέρα τόσο στο TikTok όσο και στο Youtube. Με πάνω από 2.000.000 συνδρομητές και χωρίς γνώσεις πολιτικής, πήρε την απόφαση να «κατέβει» ως ανεξάρτητος στις Ευρωεκλογές 2024.

«Κάπου άκουσα ότι αν δεν είσαι ικανοποιημένος με τα πράγματα γύρω σου και θέλεις να αλλάξουν, πρέπει να γίνεις εσύ η αλλαγή», είχε δηλώσει.

«Ίσως αυτή να είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται κάποιος ανεξάρτητος χωρίς να έχει πίσω του τη παραμικρή σχέση με κάποιο κόμμα, αλλά έχοντας σαν μόνο του όπλο τα social media και τίποτα άλλο», ανέφερε εμφανώς συγκινημένος μετά τα exit polls.

Όπως τόνισε, σήμερα είναι ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τον κόσμο όλο.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι ήταν μαζί του στο ίδιο στούντιο, επεσήμανε πως, «το σημερινό γεγονός, κυρίες και κύριοι των κομμάτων, θέλω να το πάρετε ως ένα καμπανάκι που χτυπά για να εκσυγχρονιστείτε, για να θυμηθείτε πως υπηρετείτε τον λαό και όχι τα προσωπικά και κομματικά σας συμφέροντα».

Μιλώντας στο Alpha TV της Κύπρου μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, ο Παναγιώτου δήλωσε πως «πετύχαμε ένα θαύμα».

Σημειώνεται πως πριν από μια εβδομάδα, το Politico είχε αφιέρωμα στο «φαινόμενο» Φειδίας.

Τα ακραία challenges

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν άνθρωπο με πείσμα, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις λόγω του αμφιλεγόμενου περιεχομένου του.

Ο ίδιος κοιμόταν σε sleeping bag για 3 μήνες έξω από τα γραφεία της «SpaceX», μέχρι να καταφέρει να αγκαλιάσει τον Elon Musk.

Όπως έχει αποκαλύψει, το 2022 κέρδισε μια Lamborghini, αφού με πείσμα δέχτηκε την πρόκληση ενός από τους διασημότερους youtubers, του Mr Beast, να κρατάει για παραπάνω από 70 ώρες μέρος του αυτοκινήτου.

Σε άλλη περίπτωση, θάφτηκε για 10 ημέρες κάτω από τη γη, μέσα σε ένα φέρετρο μαζί με ένα φίδι.

Επίσης, είχε προκαλέσει αντιδράσεις πέρυσι προσπαθώντας να ταξιδέψει σε όλη την Ινδία και την Ιαπωνία χωρίς να πληρώσει, ζητώντας απλά μετρητά.