«Τίποτα», είναι η αφοπλιστική απάντηση του αστυνομικού που φρουρεί το 1ο Λύκειο Αθηνών στη Πλάκα, στις 11 και 20 το πρωί, με θερμοκρασία υπό σκιά 31 βαθμούς και στο λιοπύρι ήδη 36. «Να έχουν έρθει 3-4 άνθρωποι ως αυτή την ώρα; Ούτε καν», προσθέτει κουνώντας το κεφάλι, για να τον διορθώσει η υπεύθυνη για τα ΑΜΕΑ του εκλογικού κέντρου. «Εχει αρχίσει η προσέλευση. Την τελευταία ώρα πέρασαν 20 άτομα», σχολίασε στο Βήμα.

Στις 11:40 το πρωί, σύμφωνα πάντως με επίσημα στοιχεία, η προσέλευση για τις Ευρωεκλογές άγγιζε το 13,1%, με διαφαινόμενη τάση για μείωση των συμμετασχόντων έως και 4,5 εκατομμύρια. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για προσέλευση που μπορεί να «καθίσει» κάτω από τον πήχυ του 45%, κοντά στο 43%.

«Πλαστή εικόνα»

Την ανησυχητικά χαμηλή προσέλευση ο Πάνος Νικολουτσόπουλος, εκλογικός αντιπρόσωπος κι υποψήφιος με τη ΝΔ στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές την αποδίδει στο ότι «δεν έχουν ανανεωθεί οι κατάλογοι στην Πλάκα, όποτε είναι πλαστή η εικόνα που δίνεται».

«Ο κόσμος απλά δεν ενδιαφέρεται»

«Ο κόσμος απλά δεν ενδιαφέρεται», είναι ο αντίλογος νεαρής εκλογικού αντιπροσώπου. «Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αποφασισμένος για να έρθει να ψηφίσει, όπως μια παλιά Πλακιώτισσα, που ήρθε νωρίς από την Κηφισιά», προσθέτει. Από τους 620 ( τελικό άθροισμα από τους 664 συνολικά, λόγω επιστολικής ψήφου) εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε ένα από τα εκλογικά τμήματα του 1ου Λυκείου Αθηνών, μόλις 22 είχαν ψηφίσει μέχρι αυτή την ώρα.

«Εδώ η κίνηση δεν είναι ούτε πολύ χαμηλή ούτε πολύ αυξημένη», αναφέρει ο νεαρός πάνω από τη λίστα με τα ονόματα, δίνοντάς μας μια εικόνα που διαψεύδει εκ νέου ο νεαρός με τον Ριζοσπάστη στο χέρι και το αυτοκόλλητο «Τώρα πιο δυνατό το ΚΚΕ» στη στήθος.

«Τεράστια η αποχή»

«Η αποχή είναι τεράστια. Και θα συνεχίσει μέχρι να κλείσουν οι κάλπες», αναφέρει.

«Πώς πάνε τα πράγματα»;, ρωτά λίγα ελάχιστα αργότερα διερχόμενος από το προεκλογικό κιόσκι του ΚΚΕ, στην απόληξη του πεζοδρόμου της Ερμού. «Ζεστά», ήταν η αυθόρμητη απάντηση του πυρωμένου νέου άνδρα που μαζί με άλλα τρία άτομα «θυσιάζονταν» στο μίνι καύσωνα για να υπάρχει σε αυτό στοιχειώδης παρουσία. «Κάτι κινείται», πρόσθεσε αμέσως, αναφερόμενος στα δύο άτομα που είχαν περάσει νωρίτερα ζητώντας ψηφοδέλτια του κόμματος.

Με φόντο τον λογότυπο της ΝΔ

Πιο υποτονική η εικόνα στο περίπτερο-υπερπαραγωγή της ΝΔ, όπου δυο κομψές κυρίες αρνούνται να κάνουν σχόλιο για την κίνηση που υπάρχει από το πρωί, ενώ ένας χαμογελαστός κύριος, που είχε μόλις ψηφίσει το κόμμα, τραβάει σέλφι με φόντο τον λογότυπο της ΝΔ.

Τον ήχο από τα ροδάκια των αποσκευών των διερχόμενων τουριστών διακόπτει στην πλατεία Συντάγματος το «Μεσοπέλαγα αρμενίζω» που τραγουδά ένα ζευγάρι κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. Στην πλάτη τους το κιόσκι του ΛΑΟΣ, χωρίς ανθρώπινη παρουσία, ζητά «Τιμωρήστε τους», κι ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε φωτογραφία σε φυσικό μέγεθος πάνω σε κατασκευή από καπλαμά, στη συμβολή της Σταδίου με την Καραγιώργη Σερβίας, ζητά, χωρίς προστακτικές, απλά μια ψήφο για τους Δημοκράτες του.

«Ο κόσμος δεν έχει επιλογή»

Η ώρα έχει πάει 11:50 και δίπλα από τον Κολοκοτρώνη, στο περίπτερο του κόμματος «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη, που ζητά «Ελα ψήφισε . Γίνε μέρος της λύσης», βρίσκεται ο Γιώργος Ιωακειμίδης, πρώην υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής μαζί με ένα ακόμα άτομο. «Είναι πολύ υποτονικές οι ευρωεκλογές», παραδέχεται. «Ο κόσμος δεν πολυενδιαφέρεται. Δεν έχει επιλογή. Η ΝΔ έχει κουράσει, οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν φαίνονται μια πειστική εναλλακτική», επισημαίνει, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή μπορεί να πέσει και κάτω από το 40%. «Οπωσδήποτε κάτω από το 50%».

Μια παρέα τεσσάρων ατόμων στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κλαυθμώνος, συζητούν επίσης για την χαμηλή προσέλευση. «Το πρωί δεν πήγε ο κόσμος. Θα κινηθεί αργότερα προς την κάλπη», υποστηρίζει ο κύριος με φόντο το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «Καλύτερη ζωή τώρα», που επικοινωνεί κάθε τόσο τηλεφωνικώς για τη σχετική ενημέρωση. Ανατροπή! Μετά από ένα νέο τηλεφώνημα ενημερώνει την ομήγυρη ότι, στο εκλογικό κέντρο της Οδού Αμερικής, από τους 600 ψηφοφόρους μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει οι 90.

Αισιοδοξία στο ΠαΣοΚ

Πραγματικά υπεραισιόδοξο όμως κλίμα επικρατεί στην αντίπερα «όχθη» της Σταδίου, στην Κοραή. Στο κιόσκι του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η βεβαιότητα ότι το κόμμα θα αναδειχθεί σήμερα δεύτερο. «Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει», δηλώνει ο Δημήτρης Χατζής, αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Μπέη, και κατά δήλωσή του, «το πιο παλιό μέλος της προσωρινής νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. «Μην πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες θέλουν αλλαγή. Έχω 20 μέρες στο περίπτερο. Έρχονταν και ζητούσαν ψηφοδέλτια. Αυτό είναι σοβαρό. Αν ένα 80% από αυτό πέσει στη κάλπη θα περάσουμε το 15 % με άνεση», τονίζει ένας από τους τέσσερις παρόντες κυρίους». «Οι δικοί μας θα πάνε στην κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ έχει υψηλή συσπείρωση, σε αντίθεση με τη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο κύριος που προσφέρει αυτοκόλλητα του κόμματος.

«Όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή», είναι η άποψη των δυο νεαρών ανδρών, που κάθονται στο περίπτερο του ΜέΡΑ 25 «Αλλά ως τώρα ακούμε για συμμετοχή κάτω του 5%», διαπιστώνουν. «Αραγε αυτό μπορεί να ανατραπεί», αναρωτιούνται αγωνιώντας.