Από νωρίς το μεσημέρι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων έχει καταφτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η αίθουσα της ολομέλειας έχει μετατραπεί σε κέντρο τύπου και οι διάδρομοι σε τηλεοπτικά στούντιο.
Τα βιντεογουόλ προβάλλουν στιγμιότυπα από την ψηφοφορία στα κράτη μέλη μεταξύ των οποίων εικόνες από το πώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος στην Ελλάδα.
Σε αυτή την εκλογική εκστρατεία συμμετείχαν 63.000 εθελοντές, διπλάσιος αριθμός από το 2019.
Συνολικά, 15.749 είναι οι υποψήφιοι των 569 πολιτικών συνδυασμών στα 27 κράτη-μέλη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα αποτελέσματα περίπου τα μεσάνυχτα και εφόσον έχουν κλείσει οι κάλπες στην τελευταία χώρα, την Ιταλία.
Οι 370.000.000 ψηφοφόροι, από τους οποίους μένει να φανεί πόσοι εν τέλει θα προσέλθουν στις κάλπες, θα εκλέξουν τους 720 ευρωβουλευτές της επόμενης πενταετίας.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένονται δηλώσεις τόσο από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, όσο και από τους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν.
Τη Δευτέρα ξεκινά ένας κύκλος για την ΕΕ με νέους εκπροσώπους, αλλά και ορισμένους παλιούς, ενώ θα ξεκινήσουν επισήμως οι συζητήσεις για την πιθανή αναμόρφωση, αλλά και ίσως τον σχηματισμό νέων πολιτικών ομάδων.
Ταυτόχρονα, οι ζυμώσεις για τον/την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κορυφωθούν με στόχο το όνομα του/της υποψήφιας να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου στις 27 και 28 Ιουνίου και η ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές να γίνει εάν είναι εφικτό μετά το τέλος της πρώτης ολομέλειας στο Στρασβούργο (16-18 Ιουλίου).
Όσο είναι σε εξέλιξη οι ευρωεκλογές στο Βέλγιο περισσότεροι από 8.000.000 Βέλγοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφερειακές κυβερνήσεις, αλλά και ευρωβουλευτές.
Από τα 8.359.908 ψηφοφόρους, 244.000 είναι 16 και 17 ετών και για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Παρά το γεγονός ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική, οι 16χρονοι και οι 17χρονοι που δεν ψηφίσουν δεν αναμένεται να έχουν κάποια επίπτωση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό Vlaams Belang, το οποίο οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν να προηγείται στη Φλάνδρα. Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο, έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση ακόμη και σχεδόν 600 ημέρες μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή για τον σχηματισμό συνασπισμού. Ο νυν πάντως συνασπισμός με πρωθυπουργό τον φιλελεύθερο Αλεξάντερ Ντε Κροο δεν φαίνεται να μπορεί να συνεχίσει με βάση τις δημοσκοπήσεις και αν και ο ίδιος είναι δημοφιλής με υψηλά ποσοστά, δεν ισχύει το ίδιο για το κόμμα του.
Το Βέλγιο αναμένεται να εκλέξει 22 ευρωβουλευτές, 150 ομοσπονδιακούς βουλευτές, 124 Φλαμανδούς βουλευτές (εκ των οποίων 6 από τις Βρυξέλλες), 89 βουλευτές Βρυξελλών,75 Βαλλόνους και 25 μέλη του κοινοβουλίου της γερμανόφωνης κοινότητας.
Την ίδια ώρα, με πρόστιμο που κυμαίνεται από 50 εώς 500 ευρώ κινδυνεύουν όσοι βγάζουν και δημοσιεύουν φωτογραφίες μέσα από το παραβάν την ώρα που ψηφίζουν.
Το πρωί πάντως, σε ένα εκλογικό κέντρο χρειάστηκε να επιστρατευτεί ο αναπληρωτής επικεφαλής του διότι ο πρώτος που είχε επιλεγεί…δεν μιλούσε φλαμανδικά.