Ψυχρολουσία ως προς το ύψος της αποχής, που είχε οριστεί ως κεντρικός αντίπαλος της κυβέρνησης και προβληματισμός ως προς τη διαφαινόμενη μη επίτευξη του εκλογικού στόχου, κυριάρχησε στο κυβερνητικό επιτελείο με την ανακοίνωση του exit poll το απόγευμα της Κυριακής.

Η μαζική αποχή, που έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα για τα δεδομένα των εκλογικών αναμετρήσεων στην νεότερη ελληνική Ιστορία, είναι αντικειμενικά η κυριότερη πολιτική παράμετρος των ευρωεκλογών.

Οι μηχανισμοί πολιτικής αντίδρασης του Μαξίμου

Υπό αυτό το πρίσμα και εν αναμονή της διαμόρφωσης του τελικού αποτελέσματος, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί πολιτικής αντίδρασης, με την ελπίδα ότι τα τελικά ποσοστά θα είναι πάνω από το 30%.

Ως βασικό δεδομένο αξιολογείται πάντως ο σοβαρός πολιτικός τραυματισμός της ΝΔ, δίχως όμως ορατή και αξιόπιστη απειλή από το δεύτερο κόμμα και την ίδια στιγμή, την εκλογική πιστοποίηση του πολιτικού υβριδίου του Στέφανου Κασσελάκη.

Το τελικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την ηχηρή αποδοκιμασία μέσω της αποχής αναμένεται ότι θα είναι τα βασικά στοιχεία για τις αναπροσαρμογές της στρατηγικής της κυβέρνησης, με γνώμονα την αποτροπή μίας πολιτικής αναστάτωσης και την εμπέδωση της αίσθησης ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ορίζοντα τριετίας έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές, μέσα από το διαδραστικό χάρτη της Singular Logic και του ΥΠΕΣ