Η δημοσιοποίηση του exit poll για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών 2024 έδωσε την πρώτη εικόνα για το ποια τα κόμματα θα καταφέρουν να υπερβούν, σε πρώτη φάση, τον πήχη του 3% και κατόπιν να εισέλθουν στη ζώνη διεκδίκησης μιας έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως προκύπτει από την εκτίμηση του 80% που δόθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 19:00, υπήρξε μια αλληλοεξουδετέρωση ένθεν κακείθεν με αποτέλεσμα τις αρκετά χαμηλές επιδόσεις στην κάλπη.

Νικητές και χαμένοι

Εκ πρώτης φαίνεται πως η ΝΙΚΗ θα είναι αυτή που εκλέξει δεδομένα ευρωβουλευτή, διατηρώντας, ενδεχομένως κι αυξάνοντας, τις δυνάμεις που έφερνε από τον Ιούνιο του 2023 (3.7%). Σύμφωνα με την εκτίμηση, κινείται μεταξύ του 2.9% και του 4.9%. Άρα δεν κινδυνεύει επί της ουσίας.

Επίσης η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται από το exit poll σε πλεονεκτικό σημείο έναντι των υπολοίπων. Βέβαια η εκπροσώπησή της στην Ευρωβουλή θα εξαρτηθεί αρχικά από τις συνολικές ψήφους της κι ακολούθως από το εκλογικό μέτρο. Η βραδιά για το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα είναι μακρά, καθώς το εύρος από το 2.6% ως το 4.6% δεν της εγγυάται την εκλογική επιτυχία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΜέΡα25 πιθανολογείται ότι στο φινάλε της διαδικασίας δεν θα προλάβει να βρει το ποσοστό που θα του χαρίσει την πολυπόθητη έδρα, καθώς κινείται μεταξύ του 2% και του 3.4%. Κάτι που δεδομένα θα συμβεί με τη Νέα Αριστερά, η οποία δεν θα κερδίσει το πρώτο δικό της στοίχημα μετά την αποχώρηση των στελεχών της από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αυτόνομη πορεία.

Ούτε, από την ακροδεξιά πτέρυγα, η Φωνή Λογικής και οι Πατριώτες, που στηρίχθηκαν από τον έγκλειστο στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη, διαφαίνεται πως θα πετύχουν τον στόχο τους. Εκτός κι αν υπάρξει ανατροπή στη διάρκεια της καταμέτρησης. Το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, βέβαια, με ποσοστά μεταξύ του 2.2% και του 3.6% διατηρεί κάποιες πιθανότητες.

Εκτός μένουν τέλος οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου όσο και ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη.

Δείτε ζωντανά τα αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές, μέσα από το διαδραστικό χάρτη της Singular Logic και του ΥΠΕΣ